PRIČA O USPJEHU

Feravino – od zapuštene vinarije do zlata za kvalitetu

04.03.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Čak devet diploma osvojila su vina iz feričanačkih podruma na stručnom ocjenjivanju uoči 16. međunarodnog gastronomskog sajma Gast, koji se do 6. ožujka održava u Splitu. Time je Feravino, donedavno najzapuštenija slavonska vinarija, nakon promjene poslovne politike i milijunskih ulaganja u kvalitetu, nadmašila konkurenciju vinara iz cijele regije

Feravino je pobralo nagrade i na prošlotjednom beogradskom sajmu Wine Fair, gdje im je stručna ocjenjivačka komisija sastavljena od sedam vrhunskih svjetskih enologa i sommeliera dodijelila zlato za sva četiri vina prijavljena na natjecanje (Graševina 2009. i Frankovka 2008. iz linije Miraz te Zweigelt Miraz 2008. i Bijeli pinot Dika 2009). Na jednom od najuglednijih svjetskih sajmova Prowein u Düsseldorfu, koji je i svojevrsna ulaznica na zahtjevno njemačko tržište, Frankovka Miraz iz berbe 2008. osvojila je tri velike zvjezdice.

Milijuni u podizanje kvalitete

U posljednjih 15 godina Feravino je u vinograde, objekte i tehnologiju uložilo 40 milijuna kuna, a čak 17 milijuna posljednje tri godine. Otkad ga je preuzela Nexe grupa, u vlasništvu Ivana Ergovića, izgradili su podrum za kontroliranu fermentaciju crnog vina vrijedan 8,6 milijuna kuna i obnovili stari podrum s degustacijskom dvoranom. Uredili su vincilirsku kuću na položaju Goveđa Glava ponad Feričanaca, u što su uložili još šest milijuna kuna. U sklopu Starog podruma planiraju otvoriti restoran s novim barrique podrumom na više od tisuću četvornih metara površine.
Takva se poslovna politika odrazila i na poslovne rezultate, pa dok je tržište vina u Hrvatskoj prošle godine dramatično padalo, Feravino je u segmentu butelja ostvarilo stopostotan rast. Ove godine očekuju još bolje rezultate, jer u posljednja tri mjeseca lani prodali su čak četiri puta više butelja nego u istom razdoblju 2009. godine.

Udvostručili prodaju butelja

Feravino je sa svojih 120 djelatnika vodeći gospodarski subjekt feričanačkog kraja. Ima 170 hektara pod vinovom lozom, a od sorti prevladavaju graševina i frankovka, a u manjim količinama zastupljeni su bijeli pinot, rajnski rizling, zweigelt i syrah. Godišnja proizvodnja kreće se između 800 i 900 tisuća litara, a bruto prihod tvrtke je otprilike 19 milijuna kuna. Radi daljeg razvoja vinogradarstva u Feričancima, Feravino je, u suradnji s Hrvatskim šumama, izgradilo šest kilometara vinskih cesta, u što je uloženo 1,1 milijun kuna.

Uoči Gasta, zlatne diplome s ocjenom od 85,5 dobili su bijeli pinot Dika, graševina Miraz i chardonnay iz 2009, a broncu nova graševina Dika 2010. i rajnski riesling Dika 2009. Među crvenim mirnim vinima najvišu ocjenu struke (87,67) dobio je Syrah iz berbe 2009. i jedini je zaradio šampionsku titulu.

'Medalje za linije Dika i Miraz dobivamo na svakom ocjenjivanju na koje se u posljednje vrijeme prijavimo. One reflektiraju naš trud, stručnost i vrhunsku tehnologiju kojom u Feričancima raspolažemo', rekao je Mladen Perak, direktor Feravina.
U ocjenjivanju vina sudjelovali su najpoznatiji vinari iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH i Crne Gore koji će u sklopu Gasta nastupiti i na sajmu vina Dionizijana.