PRETVARANJE POTRAŽIVANJA

Država se upisala kao vlasnik Badela

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2011 12:06
  • Objavljeno 30.11.2011 u 12:04
tvornica badel žitnjak

tvornica badel žitnjak

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Josip Bistrović

Dokapitalizacija i vlasničko restrukturiranje Badela 1862 dovršeni su upisom promjene vlasničke strukture u sudski registar te će država imati 70 posto kapitala, a zajedno s Kapitalnim fondom preko 76 posto, priopćeno je danas iz Badela 1862.

Uprava Badela prošle je godine izradila plan restrukturiranja za koji je dobila podršku dioničara, kao i za pregovore s Vladom o pretvaranju potraživanja za neplaćene trošarine i PDV u temeljni kapital.

Pregovori su uspješno dovršeni te je Vlada u prosincu prošle i srpnju ove godine donijela odluke kojima prihvaća vlasničko restrukturiranje i financijsku konsolidaciju Badela.

Nakon toga, Glavna skupština Badela donijela je odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala i njegovom povećanju unosom potraživanja države u temeljni kapital.

Badel je u prvih devet mjeseci 2011. ostvario značajne pozitivne pomake u poslovanju, uz rast prodaje na domaćem i stranom tržištu. Na domaćem tržištu najznačajniji rast ostvaruje u programu jakih alkoholnih pića, bezalkoholnog programa te trgovačke robe, dok u izvozu raste prodaja vina za 18 posto.

U prvih devet mjeseci Badel 1862 ostvario je prihod od prodaje u iznosu od 246 milijuna kuna, u odnosu na 216 milijuna kuna ostvarenih u prošloj godini, što predstavlja rast od 13 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu rasli su 15 posto, a od izvoza 6 posto.

Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 251 milijuna kuna, što je rast od 5 posto. Ipak, krajnji rezultat još uvijek je negativan zbog visokih financijskih rashoda, budući da još nije bila dovršena dokapitalizacija, te zbog nelikvidnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!