OSLOBOĐENO TRŽIŠTE

Cijene nafte pale, a kad će pojeftiniti benzin, ne zna se

18.09.2014 u 11:44

Bionic
Reading

U posljednja tri mjesca cijena nafte na svjetskom tržištu pala je više od deset posto, ali to se nije značajnije odrazilo na cijene goriva u Hrvatskoj, u kojoj od početka godine uživamo u čarima liberalizacije tržišta

Ukidanje državne kontrole nad cijenama naftnih derivata trebalo je dovesti do zaoštravanja tržišne utakmice u korist potrošača. Energetski stručnjaci pozdravili su liberalizaciju tržišta, najavljujući da će oni koji imaju bliže rafinerije, imati prednost i konkurentnije cijene.

S druge strane, nezavisni analitičari upozoravali su da liberalizacija u teoriji znači tržišnu utakmicu, ali u praksi obično znači više cijene. Upravo nam se to događa u posljednja tri mjeseca, tijekom kojih je na svjetskom tržištu došlo do osjetnog pada cijena nafte zbog usporavanja gospodarskog rasta u svijetu, posebno u Kini i Europi.

Konkretno, cijena barela sirove naftena američkom tržištu od sredine lipnja do sredine rujna pala je za 10,6 posto (sa 104 na 93 dolara) dok je na londonskom tržištu potonula 12,5 posto (sa 112 na 98 dolara).

U istom tom razdoblju na Ininim postajama cijena eurosupera 95 pala je za 2,6 posto (sa 10,95 na 10,67 kuna), a cijena eurodizela 95 je čak poskupila za 1 lipu (sa 10,12 na 10,13 kuna).

Kako je moguće da se karte na tržištu gotovo uvijek poslože na štetu potrošača?


U Ministarstvu gospodarstva tumače da je glavni uzrok zadržavanja visokih cijena goriva rast tečaja dolara. ‘Točno je da je cijena nafte u posljednje vrijeme pala, ali je zato tečaj dolara istovremeno porastao’, pojašnjavaju iz Ministarstva, dodajući da oni i dalje prate cijene na tržištu te da one ne odstupaju bitno od onih koje bi vrijedile da je Pravilnik o formiranju maloprodajnih cijena naftnih derivata ostao na snazi

Pritom napominju i da cijene derivata ne ovise samo o kretanju cijene sirove nafte, nego i o stanju zaliha, potražnji i geopolitičkoj situaciji.

Međutim, i kad se uzme u obzir kretanje tečaja dolara, koji je u promatranom razdoblju ojačao 5,3 posto u odnosu na kunu, teško je opravdati visoke cijene goriva. Stručnjak upućen u funkcioniranje hrvatskog tržišta naftnih derivata smatra da su naftne kompanije iskoristile turističku sezonu kako bi maksimizirale financijske učinke. Stoga je korekcija cijena derivata bila blaža nego što bi bilo očekivano s obzirom na pad cijena nafte.

Iako je na snazi tržišna utakmica, čini se da su svi prodavatelji prešutno zadržali visoke cijene u razdoblju povećane potražnje. Tako su iskoristili povoljnu priliku da kratkoročno povećaju svoje zarade.

Ostaje nam vidjeti hoće li završetak turističke sezone donijeti niže cijene derivata.