27. OŽUJKA

Pogledajte ZKM-ovu hit predstavu 'Črna mati zemla' ekskluzivno na tportalu

24.03.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Veličanstvena predstava o našim strahovima i iskonskoj potrebi za pripadanjem, 'Črna mati zemla' nakon svoje premijere u Zagrebačkom kazalištu mladih u travnju 2017. osvojila je publiku i kritiku diljem Hrvatske i šire, a ovaj petak, 27. ožujka, na Svjetski dan kazališta, moći ćete je ekskluzivno pogledati na tportalu i sami se uvjeriti zašto je toliki hit

'Črna mati zemla' nastala je prema predlošku istoimenog romana Kristiana Novaka, dobitnika tportalove književne nagrade 2014., koji ljubitelje knjige i kazališta poziva da u petak, 27. ožujka, u 12 sati, svakako pogledaju predstavu, 'priču o dječaku, o gubitku, o strašnoj tajni, o zajednici kojoj su se zaljuljali temelji, o prijateljstvu, ljubavi i izdaji, o tome kako je svatko od nas katkad na onoj strani koja okrene leđa'.

'Ostanite doma i slušajte upute, mislim da nikada u povijesti nije bilo lakše pomagati medicinskom osoblju i spašavati živote. Tportal i ZKM pobrinuli su se da vam pritom ne usfali kulture i poklanjaju vam izvedbu 'Črne mati zemle', o kojoj sve već znate - predivan ansambl, režija Dore Ruždjak Podolski, dramaturgija Tomislava Zajeca, divna glazba Stanislava Kovačića', poručuje Novak o predstavi koju je tportalova kazališna kritičarka Nina Ožegović, nakon premijere u travnju 2017., ocijenila veličanstvenom, hvaleći njezinu jedinstvenu poetiku i atmosferu.

'Črna mati zemla', kako je napisala, progovara o našim strahovima i iskonskoj potrebi za pripadanjem te o svemu onome što nas sprečava da pronađemo sebe i ostvarimo svoj puni potencijal. Govori, uz to, i o našoj nesposobnosti i nemoći da se suprotstavimo društvenoj nepravdi, događala se ona na obiteljskoj razini ili na razini lokalnih moćnika, te općenito o zlu koje obitava ispod naoko idilične situacije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ZKM

U središtu priče je Matija Dolenčec, pisac koji živi i radi u Zagrebu i koji prolazi kroz spisateljsku i intimnu blokadu. Zbog dubokog potiskivanja traume iz prošlosti neprestano laže i te ga laži napokon koštaju i veze s djevojkom Dinom. Ona ga u trenutku prekida pita kakvi su to grijesi koje je mogao počiniti kao šestogodišnjak, a da ih danas ne može priznati, ni sebi ni njoj. Time ga potiče da se vrati u to bolno razdobolje, u svoje djetinjstvo i ruralno Međimurje devedesetih, koje upoznajemo kroz mješavinu zbilje i mašte, kroz dijalekt, narodne običaje, mitologiju i legende, ali i kroz cjelokupnu društvenu patologiju. Malo-pomalo na vidjelo izlazi sve ono što se zaista događalo, a uporno se guralo pod tepih...

Ansambl predstave predvodi Adrian Pezdirc, kao Matija, a tu su još Dado Ćosić, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Mia Melcher, Dora Polić Vitez, Nataša Dangubić, Barbara Prpić, Nađa Perišić Radović, Damir Šaban, Danijel Ljuboja, Zoran Čubrilo, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Stanko Kovačić te Nikola Ljutić i Leon Bujanović u ulozi malog Matije.

  • +13
Črna mati zemla Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Scenograf predstave je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, a suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec.

Od svoje premijere u Zagrebu 1. travnja 2017., 'Črna mati zemla' imala je 75 izvedbi, a pogledalo ju je 20 tisuća ljudi. Kako doma, tako i na gostovanjima, izvedbe su uvijek bile pune i ulaznice za njih traže se tjednima unaprijed.

U sezoni 2016./2017. 'Črna mati zemla' bila je najnagrađivanija predstava hrvatskog glumišta - dobila je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini, Dora Ruždjak Podolski nagrađena je za režiju, a Urša Raukar za sporednu žensku ulogu.

Ruždjak Podolski za režiju je dobila i Marula te je nagrađena i na 32. Gavellinim večerima, Tomislav Zajec također je dobio Marula za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju predstave, a nagrađena je i kostimografkinja Doris Kristić.

'Črna mati zemla' dobila je Nagradu publike za najbolju predstavu na 63. Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

'Jako nam nedostaju naši gledatelji', kaže ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, 'i znamo da i mi nedostajemo vama, ali bit ćemo zajedno u virtualnom svijetu. Nadam se da ćemo podržati jedni druge i proći kroz ovu tešku situaciju.'

Predstava će se prikazati na YouTubeu tportala u petak, 27. ožujka u 12 sati i bit će dostupna 24 sata, do subote u 12 sati.