INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA

Nevjerojatno je što se sve i danas proizvodi uz pomoć pare. Ima čak i ekološku verziju

05.05.2024 u 17:26

Bionic
Reading

Kao pokretačka snaga industrijske revolucije, para je i dalje ključna u proizvodnim procesima različitih industrija. No, još uvijek se proizvodi prije svega pomoću kotlova koji rade na fosilna goriva, zbog čega ima velik ugljični otisak

Pored industrije hrane i pića, para se često koristi i u kemijskoj procesnoj industriji u procesima grijanja, proizvodnje energije, atomizacije, čišćenja i sterilizacije, vlaženja, uklanjanja lakših ugljikovodika te odmašćivanja, ali i za grijanje različitih zgrada poput bolnica.

Između ostalog je i važan čimbenik u proizvodnji piva. Za kuhanje sladovine koriste se veliki kotlovi stožastog oblika, tako stvarajući paru.

Ovaj proces vrenja pomaže u uklanjanju neželjenih aroma prije nego što se sladovina prebaci u posude za fermentaciju s kvascem. Dio pare koju stvaraju kotlovi hvata izmjenjivač topline, što pivovarama onda omogućuje da tu otpadnu toplinu iskoriste u sljedećoj seriji kuhanja.

No para ima velik ugljični otisak. Fosilna goriva su 2018. u SAD-u činila 73 posto industrijske potrošnje, a 40 posto njih koristilo se za grijanje kotlova koji proizvode paru. Kako bi se smanjio ugljični otisak ovog procesa, zelenija alternativa bi bila prebacivanje na električnu energiju, pod uvjetom da je proizvedena iz održivog izvora. No, i korištenje struje ima svoje nedostatke.

'Najveći izazov su troškovi, koji će vjerojatno usporiti tempo prihvaćanja kod kupaca', kazao je Maurizio Preziosa, iz britanske inženjerske tvrtke Spirax Group za BBC.

Iako cijena može biti problem, prebacivanje na takav sustav relativno je jednostavno. Preziosa kaže da se tehnologija koju prodaje njegova tvrtka obično može ugraditi u već postojeće sustave, što znači da se ostatak postojeće parne infrastrukture može nastaviti koristiti.

  • +3
Para - ilustracija Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Američki AtmosZero pak ima drugačiji pristup stvaranju pare. Njihov kotao je dizalica topline, koja izvlači toplinu iz zraka i pretvara je u vrelu paru. Takav sustav funkcionira kruženjem tekućih rashladnih agensa s niskim vrelištem u zatvorenoj petlji, koje tako hvataju toplinu iz zraka. Lagano zagrijan rashladni agens se onda komprimira, podižući temperaturu na razinu dovoljno visoku da voda proključa.

Izmjenjivač topline zatim prenosi tu toplinu iz rashladnog sredstva u vodu kako bi se stvorila para. Velika prednost ovakvog procesa je smanjenje operativnih troškova. Prema procjenama tvrtke, njihova bi tehnologija mogla kompanijama uštedjeti stotine tisuća dolara u odnosu na trenutačno dostupne opcije.

AtmosZero je još uvijek u povojima, a cilj im je izgraditi proizvodni pogon i započeti isporuku svojih sustava početkom 2026.

Proizvođači opreme za 'zelenu' paru generalno očekuju porast potražnje u nadolazećim godinama. A mijenjaju se i očekivanja krajnjih potrošača. S jedne strane oni žele kupovati od tvrtki koje posluju održivo, smanjujući tako svoj utjecaj na ljude i planet, a to onda generira i potražnju industrijskih kupaca za zelenom infrastrukturom.