POVIJESNO OTKRIĆE

NASA pronašla sustav sa 7 planeta u kojem je moguć život

22.02.2017 u 19:23

Bionic
Reading

NASA-ini znanstvenici pronašli su sustav sa sedam planeta veličine Zemlje, u kojem bi mogli biti povoljni uvjeti za život. Od našeg su planeta udaljeni 40 svjetlosnih godina. 'Otkriće Zemlje 2.0 više nije upitno. Pitanje je samo kada će se ono dogoditi', poručili su iz NASA-e. Jedan od otkrivenih planeta gotovo je jednake veličine kao Zemlja te do njega dopire gotovo istovjetna količina svjetlosti, što znanstvenicima daje pravo nagađati da je pronalazak života u svemiru pitanje dana

Astronomi su otkrili sustav sa sedam planeta veličine Zemlje koji kruže oko jedne zvijezde, koji nam je relativno blizu i u kojem je možda moguć život, objavila je NASA u srijedu. Od tih planeta, tri se nalaze u nastanjivoj zoni, području oko matične zvijezde koja je klasificirana kao ultrahladni patuljak, a najveća je vjerojatnost da upravo ta tri imaju i tekuću vodu, ključnu za život kakav poznajemo. Zbog toga što se nalaze izvan našeg Sunčevog sustava ti se planeti nazivaju egzoplanetima.

Ovaj sustav egzoplaneta nazvan je TRAPPIST-1, prema teleskopu, nalazi se u konstelaciji Vodenjaka i relativno nam je blizu. Udaljen je od Zemlje oko 40 svjetlosnih godina.

Svih sedam planetarnih orbita bliže je svojoj matičnoj zvijezdi nego što je planet Merkur našem Suncu. Planeti su također vrlo blizu jedni drugima.

Pomoću teleskopa Spitzer precizno su izmjerene veličine sedam planeta i donesene prve procjene mase šest od njih, što je omogućilo i procjenu njihove gustoće.


Na temelju procjene gustoće, svi ti planeti vjerojatno su stjenoviti. Daljnje proučavanje ne samo da će pomoći da se utvrdi jesu li bogati vodom, nego bi se moglo otkriti imaju li tekuće vode na površini

Masa sedmog i najudaljenijeg planeta još nije procijenjena i znanstvenici vjeruju da bi to mogao biti ledeni svijet, ali su potrebna daljnja promatranja.

'Sedam čuda sustava TRAPPIST-1 prvi su planeti veličine Zemlje za koje je otkriveno da kruže oko ove vrste zvijezde', rekao je Michael Gillon, vodeći istraživač sa Sveučilišta u Liegeu.

'Mislim da smo napravili ključan korak prema tome da otkrijemo ima li tamo života', rekao je novinarima Amaury Triaud, astronom sa Sveučilišta u Cambridegu.

Ovo otkriće objavljeno je u srijedu u časopisu Nature i na tiskovnoj konferenciji u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Ono 'bi moglo biti važan dio slagalice u nalaženju nastanjivih okruženja, mjesta koja su pogodna za život', izjavio je Thomas Zurbuchen iz NASA-ine Uprave za znanstvenu misiju u Washingtonu.

'Odgovor na pitanje 'jesmo li sami' glavni je znanstveni prioritet, a otkriće ovog broja planeta i to prvi put u nastanjivoj zoni predstavlja izuzetan korak naprijed prema tom cilju.'