OPASNOST IZ SVEMIRA

Ogroman asteroid oblika ljuske kikirikija zaprijetio Zemlji

22.02.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Asteroid dužine 400 i širine 200 metara ovih je dana snimljen radio-teleskopom opservatorija Arecibo u Portoriku mogao bi jednog dana udariti u Zemlju, upozorava NASA

Prema NASA-inim stručnjacima, asteroid 2015BN509 oblika ljuske kikirikija približio se prošlog tjedna Zemlji pri brzini od 70,500 kilometara na sat, što su astronomi opisali kao potencijalnu opasnost po Zemlju u budućnosti, piše Business Insider.

Edgar Rivera Valentin, planetolog opservatorija Arecibo ističe kako se radi o asteroidu koji se sastoji od dva dijela koji podsjećaju na ljusku kikirikija te kako je svaki šesti asteroid upravo takvog oblika. Pored toga, Valentin naglašava kako postoji realna opasnost da asteroid jednog dana udari u Zemlju.

'Arecibo nije samo naša kristalna kugla za predviđanje budućnosti, nego i uređaj koji opisuje ove objekte. Možemo proučavati njihov oblik, veličinu, rotaciju i sastav', kazao je planetolog dodajući kako je taj asteroid prvi put snimljen još 2005. godine i koji se kreće neugodno blizu Zemlje, na nekih 14 puta udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

NASA je, inače, prošle godine osnovala odjel za obranu od asteroida kako bi se Zemlja zaštitila od objekata iz svemira. Svake godine otkrije se oko 1.500 objekata koji bi potencijalno mogli udariti u naš planet, a više od 90 posto njih veći su od jednog kilometra u promjeru.

Stoga je američka svemirska agencija predložila izgradnju infracrvenog svemirskog teleskopa NEOCam koji bi trebao locirati više potencijalno opasnih tijela u svemiru.