REKREATIVCI NA UDARU

Ovo su gradovi u kojima nikako nije zdravo biciklirati

15.02.2017 u 22:40

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja britanskih znanstvenika pokazala su da su pozitivni zdravstveni efekti hodanja i vožnje bicikla veći od rizika koji donosi udisanje zagađenog zraka. Znanstvenici su kao primjer naveli indijski grad Allahabad, u kojem samo pola sata vožnje biciklom uslijed zagađenja zraka može više naštetiti nego pogodovati ljudskom tijelu

Kako piše britanski The Guardian, znanstvenici su mjerenjem zagađenja zraka zaključili da samo pola sata dnevne vožnje biciklom u indijskom gradu Allahabadu ili iranskom Zabolu može više naštetiti ljudskom tijelu nego mu pogodovati. Slična je situacija u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, u kojem 45 minuta bicikliranja ili džogiranja ozbiljno može naštetiti zdravlju, a u New Delhiju ili kineskom Xingtaiju opasno je voziti bicikl duže od sat vremena.

Iako su zbog zagađenja zraka ugroženi i pješaci, prema znanstvenicima, biciklisti su u većoj opasnosti jer se izlažu većem naporu te udišu više ispušnih plinova i štetnih čestica koje dolaze u zrak od kočnica i automobilskih guma. Dodatno ih ugrožava smog, a nedavno britansko istraživanje pokazalo je da biciklisti imaju 2,3 puta više čestica smoga u plućima od pješaka koji se kreću istim područjem.

Studija, objavljena u stručnom časopisu Preventive medicine, ističe da se većina gradova opasnih po zdravlje rekreativaca nalazi u Aziji, većinom u Indiji i Kini, a zanimljivo je da se na popisu našlo i makedonsko Tetovo

Naime, u neposrednoj blizini Tetova nalazi se industrijsko postrojenje teške metalurgije koje proizvodi ferolegure za potrebe industrije čelika te se ono smatra glavnim krivcem za enormnu zagađenost zraka u tom makedonskom gradu.

Ništa bolja situacija danas nije bila ni u Zagrebu, u kojem je u utorak izmjereno oko 100 µg/m³ lebdećih čestica, po čemu je naš glavni grad bio jedan od najviše onečišćenih gradova u Europi.