NEKONVENCIONALNO GRAĐEVINARSTVO

Tinejdžer dizajnirao 3D kran za izgradnju kartonskih gradova

23.01.2017 u 15:46

Bionic
Reading

Američka tvrtka Cazza dizajnirala je 3D kran za tiskanje nazvan Minitank, za kojeg tvrtka navodi kako može graditi 50 posto brže od konvencionalnih metoda građevinarstva, a pored toga ističu kako je ovaj način gradnje o bolji za životnu sredinu

Kako piše CNN, iza Cazzinog Minitanka stoji 19-godišnji Chris Kelsey koji je je sav novac zarađen od prethodnih startupova namijenio izradi krana koji bi gradio kartonske gradove.

Trenutno se izrađuje prototip krana, a u njegovoj izradi sudjeluju iskusni inženjeri s područja 3D tiskanja.

Kelsey ističe kako će najveća prepreka za uvođenje Minitanka biti pogrešno razumijevanje javnosti.

'Ljudi ne shvaćaju koliko se svijet 3D tiskanja promijenio. Oni misle kako se radi o plastici čija struktura nije zdrava. No, to nije ono što mi radimo', kazao je Kelsey, dodajući kako je 3D tiskanje u proteklih 15 godina evoluiralo od tehnologije za tiskanje malih igračaka do mega industrije u modi ili umjetnosti.

Jack Cheng, profesor sa Sveučilišta u Hong Kongu vjeruje kako ova tehnologija ima ogroman potencijal.

'Mislim da je tehnološki moguće izgraditi isprintani grad. Beton nije kao plastika, on ne očvrsne odmah kada se otiska, potrebno mu je određeno vrijeme.', kazao je Chang, dodajući kako američka vojska istražuje ideju 3D tiskanja gradova nakon nekih velikih nesreća, kada je potrebno hitno seliti ljude.

Prošle godine je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata objavila svoju strategiju 3D tiskanja kojom bi do 2030. godine čak 25 posto zgrada u Dubaiju bilo otisnuti putem 3D printera.