STAKLENIČKI PLIN

Znanstvenici hranili krave lukom da prestanu ispuštati metan

22.01.2017 u 22:00

Bionic
Reading

Udio metana u emisiji stakleničkih plinova u SAD-u iznosi 11 posto, od čega su za čak dvadeset posto odgovorni preživači. Znanstvenici su ovaj problem pokušavali riješiti lukom koji kod krava utječe na smanjenje količine ispuštenog metana, ali i na okus mlijeka. No čini se da su španjolski znanstvenici našli pravi recept

Neke ranije studije pokazale su da kemikalije sadržane u luku i češnjaku mijenjaju kemijske spojeve u buragu preživača, što doprinosi smanjenju emisije metana, ali kod primjene ove metode postoji jedan problem.

'Mlijeko mora biti dobrog okusa i atraktivnog izgleda, između ostalih prehrambenih parametra, da bi potrošačima bilo prihvatljivo. Nekoliko dosadašnjih studija pokazalo je da se okus luka koji se daje kravama prenosi i na mlijeko', prenosi Gizmodo navode autora najnovije studije objavljene prije nekoliko tjedana u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Kako bi pokušali spriječili prijenos okusa s luka na mlijeko, znanstvenici su kravama davali kontrolirane količine propil propan thiosulfata (PTSO), kemikalije sadržane u luku koja mu određuje miris.

Tijekom studije, stotinu krava je bilo hranjeno uobičajenom kravljom hranom, dok je hrana drugih stotinu krava postupno bila dopunjavana ekstraktom PTSO. Tijekom pet dana svakoj dohranjivanoj kravi dnevno su povećavali unos za 5 grama, a kad je razina unosa dosegnula 25 grama dnevno, nastavili su tako hraniti krave iduća dva mjeseca.

Mlijeko krava hranjenih uobičajenom hranom, kao i onih čije je mlijeko obogaćeno PTSO-om, testiralo je 16 kušača mlijeka iz španjolske Granade. Očekivano, mlijeko krava hranjenih uobičajenom hranom bilo je dobrog okusa, dok je kod mlijeka koje je sadržavalo visoku razinu PTSO-a (10mg/kg) 88 posto ispitanika osjećalo okus luka u mlijeku. Mlijeko krava koje su dohranjivane ekstraktom luka sadržavalo je nižu razinu PTSO-a, a taj okus nije bio prihvatljiv tek za 12,5 posto ispitanika.

Znanstvenici su ovom studijom utvrdili da je krave dovoljno dohranjivati s 25 grama ekstrakta luka dnevno, što doprinosi smanjenju emisije metana bez ugrožavanja okusa mlijeka. Također je utvrđena i maksimalna koncentracija PTSO-a od 2 mg/kg kako bi se izbjeglo stvaranje okusa luka u mlijeku, a za određivanje količine PTSO-a u mlijeku predložena je metoda high performance liquid chromatography (HPLC) kojom se utvrđuje prisutnost različitih kemikalija u nekoj tekućini.