BAKTERIJOM PROTIV RAKA

GMO salmonelom protiv tumora na mozgu

16.01.2017 u 15:54

Bionic
Reading

Genetski modificirana salmonela mogla bi se uskoro koristiti u borbi protiv raka, sugeriraju znanstvenici s američkog sveučilišta Duke koji ističu da se, prema najnovijim biomedicinskim istraživanjima, bakterija Salmonella typhimurium može pretvoriti u vrlo ubojito oružje, osobito protiv tumora mozga

Do tog otkrića znanstvenici sa sveučilišta Duke stigli su istražujući koloniju bakterija genetski modificirane salmonele, uvidjevši kako tretiranje tumora salmonelom može potaknuti imunološki odgovor koji djelotvorno ubija stanice tumora, a pritom sprečava i daljnji rast karcinoma.

Kako ističe dekan sveučilišta Ravi Bellamkonda, stanice tumora mozga posebno su opasne jer izbjegavaju tjelesni imunološki sustav koji obično pronalazi i uništava sve abnormalnosti, piše portal Digital Trends. Međutim, stanice tumora napadnute salmonelom postaju 'vidljive' našem imunološkom sustavu i stoga su nezaštićene od napada.

No, istražujući mogućnosti GMO salmonele, znanstvenici su otkrili da tako uzgojena bakterija, bogata purinima, točnije aminokiselinama u organizmu zaduženima za izgradnju i sintezu novih stanica, ima veliki 'apetit' prema tumorima, osobito onima na mozgu.

'Genetski modificiranom salmonelom stvorili smo ubojiti teret za uništavanje tumorom zahvaćenih stanica mozga. Ta bakterija posebno se pokazala učinkovitom kada je tlak u mozgu nizak, što pogoduje salmoneli u uspješnom uništavanju zahvaćenih stanica. Prema prvim ispitivanjima, uspješnost liječenja bi mogla biti 20 posto, što je izvrstan rezultat', kazao je Bellamkonda, dodajući kako se znanstvenici sa sveučilišta pripremaju za dodatne analize koje bi mogle dodatno pospješiti izlječivost tumora.