TAJNE TIHOG OCEANA

Oceanolozi snimili tajanstvenog morskog psa

03.01.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Američki oceanolozi nesvjesno su, istražujući dubine oceana kod obale Kalifornije i Havaja, prvi put snimili vrstu himere Hydrolagus trolli, koja je posljednji put u tim vodama bila viđena prije sedam godina, a ekipi znanstvenika trebalo je nekoliko godina kako bi potvrdila da je doista riječ o toj rijetko viđenoj vrsti morskog psa snimljenoj na dubini od 2000 metara

Himere su mala skupina riba neobičnog izgleda, s velikom glavom i tankim, dugačkim repom koji sliči na bič, dok na glavama imaju spolne organe koji se izvlače.

Imaju samo par škržnih pukotina bez poklopaca, prekrivenih kožnim škržnim naborom. Koža nema ljuske. Rep im je vrlo dug, a na leđima imaju dvije peraje. Prva je kraća i na početku ima dugačku otrovnu bodlju. Druga je duža i spušta se niz tijelo kao obrub. Prsne peraje su im velike i vrlo su važne za kretanje. Kao i druge hrskavičnjače, nemaju riblji mjehur.

Hrane se pretežno beskralješnjacima rakovimamekušcima i bodljikašima. Svojim pločastim zubima mogu razbiti i pločicama samljeti i školjke.

U sezoni imaju do 100 jaja. Prilikom oplodnje značajno manji mužjak drži se uz ženku čunjastom izraslinom na glavi. Sjemena tekućina prenosi se polucjevčicom oblikovanom od zadnje šipčice trbušne peraje. Razvoj jaja u hladnoj vodi traje više mjeseci. Ženkama se svaki put dva jajašca spuštaju u maternicu. Svaki put polože ta dva jaja, kao i druge dubokomorske ribe, u kožastoj čahuri na dno. Na šiljastom vrhu čahure nalazi se vrpčasta izraslina duga do tri centimetra, pomoću koje se ona usidri uz dno.


Dave Ebert, vođa programa istraživanja morskih pasa u Tihom oceanu, kazao je, a prenosi britanski The Guardian, kako su ovu rijetku himeru otkrili zahvaljujući čistoj sreći.