NJEMAČKI PATENT

Razvijena metoda koja posljedice moždanog udara svodi na minimum

14.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U klinici za radiologiju i neuroradiologiju Sveučilišne klinike savezne njemačke pokrajine Schleswig-Holstein razvijen je takozvani stent retriever, a njime se lako i bez težih posljedica uklanja tromb iz mozga

Profesor sa spomenute klinike Olaf Jansen razvio je metodu koja na minimum svodi posljedice moždanog udara i omogućuje pacijentima brži i uspješniji oporavak. Primjenjuje se od 2009. godine, a rezultati tri studije o moždanom udaru potvrđuju odlične rezultate.

Stent retriever je crijevo dužine oko 150 centimetara i debljine oko milimetar. Liječnik ubacuje posebni kateter kroz žile sve do začepljenja, gdje on poprima oblik mreže. Ugrušak se hvata u mrežu i može se lako izvući iz žile, nakon čega krv ponovo normalno protječe.

'Koliko smo samo ljudskih života mogli spasiti i koliko teških sudbina mogli spriječiti da smo se toga ranije sjetili', izjavio je Jansen za njemačku TV-mrežu NDR.

Samo u Njemačkoj moždani udar doživi 250.000 ljudi godišnje. Simptomi su iznenadno otežan govor i slabiji vid, pacijenti su rastrojeni i imaju osjećaj utrnulosti. Kada dođe do moždanog udara, važno je brzo djelovati jer svaka sekunda može biti presudna. Do prije nekoliko godina liječenje je bilo prilično složeno, ponekad uz teške posljedice i oštećenja.