LOVCI NA FOSILE

Pronađen mozak dinosaura izumrlog prije 139 milijuna godina

14.12.2016 u 11:15

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici nedavno su pronašli tragove tkiva mozga dinosaura izumrlog prije više od 139 milijuna godina

'Dosad smo prikupili lubanje, čitave kosture, čak i malo kože, no šanse da pronađemo tragove tkiva mozga životinje koja je izumrla prije više od 139 milijuna godina, gotovo da i ne postoje', kazao je lovac na fosile Jamie Hiscocks koji je dijelove tkiva mozga pronašao na jednoj plaži u grofoviji Sussex.

Paleontolozi smatraju da je u trenutku smrti glava ove životinje pala u mulj nekadašnje močvare gdje je započeo prirodni proces raspadanja, što je omogućilo kristalizaciju malog dijela membrane koja se nalazi oko mekanog dijela mozga.

'Mineralizacija je također sačuvala manje dijelove krvožilnog sustava koji prolaze kroz teksture tkiva, kao i tanke kapilare', izjavio je paleontolog David Norman, dodajući kako je pronađeno tkivo najvjerojatnije pripadao biljojedu, koji je sličan bolje poznatom iguanodonu

Nakon dodatnih ispitivanja utvrđeno je da je moždano tkivo bilo mnogo bliže lubanji nego kod tipičnih reptila, što znači da su mozgovi nekih dinosaura možda bili veći nego što se do sada mislilo.

Znanstvenici ističu da je tkivo dinosaura slično krokodilskom ili ptičjem tkivu, što je još jedan dokaz da su ove životinje potomci dinosaura.