NEBESKA TIJELA

Sunčev sustav ipak ima i deveti planet?

21.10.2016 u 22:13

Bionic
Reading

Samo nekoliko mjeseci nakon što su američki znanstvenici otkrili tragove koji upućuju na to da u našem Sunčevu sustavu postoji i deveti, vrlo velik planet, ovih dana objavljene su dvije nove studije koje potvrđuju postojanje tog planeta

Podsjetimo, nedavno objavljena studija ističe kako bi masa nebeskog tijela prozvanog 'deveti planet' mogla biti deset puta veća od Zemljine, a orbita dvadeset puta udaljenija od orbite Neptuna, planeta koji se oko Sunca okreće na prosječnoj udaljenosti od 4,5 milijardi kilometara.

Da bi se taj planet okrenuo oko Sunca, treba mu između 10.000 i 20.000 godina, istaknuli su znanstvenici Konstantin Batygin i Mike Brown s Kalifornijskog tehnološkog instituta (CALTEC), koji su otkrili planet putem matematičkih modela i računalnih simulacija.

Ako se potvrdi postojanje tog planeta, koji znanstvenici nisu izravno promatrali, bio bi to 'deveti planet' našeg Sunčeva sustava, istaknuo je Mike Brown, profesor astronomije planeta, dodajući kako velik dio Sunčeva sustava još treba otkriti.


Prema novim studijama, temeljima na analizama Kuiperovog pojasa, točnije područja Sunčevog sustava nakon planeta koje se proteže od Neptunove orbite do otprilike 50 astronomskih jedinica od Sunca, znanstvenici su otkrili čudne pojave koje sugeriraju specifične rezonancije na tom dosad nepoznatom planetu, a uskoro se očekuju i prve procjene njegove mase.

Inače, Pluton su dugo smatrali devetim planetom Sunčeva sustava, ali je taj status izgubio zbog toga što je premalen, pa je sada svrstan u patuljaste planete. Novootkriveni planet ne bi trebao imati taj problem jer bi njegova masa mogla biti 5000 puta veća od Plutonove.