ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Do 2050. moguć porast temperature za više od dva stupnja Celzija

01.10.2016 u 11:37

Bionic
Reading

Zemlja je na putu da do 2050. prijeđe prag globalnog zagrijavanja od dva stupnja Celzija zbog čega bi se opasno pogoršalo stanje s klimatskim promjenama, upozorilo je sedam vodećih znanstvenika na tom području

‘Promjena klime se događa sada i puno brže od predviđenog’, kazao je Robert Watson, bivši voditelj UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC).

Od 1990., razorne nepogode povezane s vremenskim prilikama: poplave, suše, sve jače oluje, toplinski udari i divlji požari zbog promjene klime su se brojčano udvostručile, ističe Watson i drugi znanstvenici u izvješću ‘Istina o promjeni klime’ objelodanjenom prošli tjedan na konferenciji u Oxfordu.

Planet se već zagrijao za jedan stupanj Celzija više u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a već za deset godina bi to moglo iznositi 1,5 stupnjeva Celzija, upozorili su znanstvenici.

Oni smatraju da bi 195 država potpisnica Pariškog sporazuma iz prosinca 2015., koji predviđa ‘obuzdavanje’ porasta globalne temperature na ispod 2 stupnja pa čak i 1,5 stupanj, trebale ‘udvostručiti i učetverostručiti’ napore u postizanju tog cilja.

‘Mislim da je pošteno reći da doslovce nema šanse da se ispuni cilj od 1,5 stupnja Celzija’, kazao je Watson.

Znanstvenici tvrde da je potrebno hitno ‘dekarbonizirati’ globalnu ekonomiju, a da bi se to postiglo treba poboljšati energetsku učinkovitost, prijeći na obnovljive izvore energije i ukinuti potpore za fosilna goriva.