ODZVONILO NASLJEDNOM KOLESTEROLU

U Hrvatsku stiže ubojica kolesterola

29.08.2016 u 17:34

Bionic
Reading

Već tijekom prvog dana godišnjeg kongresa Europskog društva za kardiologiju u Rimu iznesena je u najmanju ruku šokantna prezentacija britanskog kardiologa s londonskog Carskog koledža Petera Severa, a on ističe kako osoba može pušiti čak 120 cigareta dnevno, imati tlak 200 i jesti na kauču do iznemoglosti te pritom imati manji rizik od srčanog udara za razliku od onih koji žive zdravo, a imaju visoki kolesterol. Šanse u borbi protiv nasljednog kolesterola, ističe Sever, nazire se u lijeku protiv njega, Evolocumabu tvrtke Amgen, koji je ovih dana obilježio prvu godinu na europskom tržištu

Prema navodima stručnjaka, novi lijek iz laboratorija američkog farmaceutskog diva Amgena blokira enzim PCSK9, otkriven prije nekih deset godina. Blokadom tog enzima u jetri postaje slobodno više receptora koji razgrađuju LDL-kolesterol.

Dosadašnja istraživanja na tisućama pacijenata pokazala su da Evolocumab blokira spomenuti enzim te može smanjiti razinu štetnog kolesterola i do 60 posto. Stoga je novi lijek posebno prikladan za kontrolu razine kolesterola kod osoba koje imaju bolest nasljednog kolesterola, a ne podnose statine ili su već doživjele srčani udar

Lijek se pak ubrizgava svaka dva do četiri tjedna po 140 miligrama te se pacijente uči da sami apliciraju dozu na identičan način poput ubrizgavanja inzulina.

Prema pisanju Večernjeg lista, u proceduri je postupak odobrenja HZZO-a kako bi lijek bio dostupan i hrvatskim pacijentima.

Prema Severovim najavama s rimskog kongresa, rezultati korištenja lijeka uskoro će se javno obznaniti, a njegova su predviđanja da bi Evolocumabovi rezultati mogli promijeniti kliničku praksu i napraviti novi korak u liječenju srčanih bolesti, glavnog uzroka smrtnosti u Hrvatskoj.

Prema preciznim statističkim podacima, kardiovaskularne bolesti godišnje stoje Europsku uniju 196 milijardi eura te na Starom kontinentu ima između 1,8 i 4,5 milijuna visokorizničnih pacijenata s nasljednim kolesterolom.