INVAZIVNA VRSTA

Mediteran naseljava riba čiji je ubod opasan po život

30.06.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Morski paun, krasna, ali opasna riba, čiji otrov uzrokuje teško podnošljive, dugotrajne bolove pa i smrt, posljednjih se godina iz Indijskog oceana ubrzano širi Mediteranom

Pterois volitans invazivna je vrsta koja se može mrijestiti svaka četiri dana, cijele godine tako da može izleći oko dva milijuna jajašaca godišnje i potisnuti autohtone vrste. Posljednjih godina proširila se u zapadni Atlantik i u Karipsko more, a nedavno je po prvi put zabilježena i u Sredozemnom moru.

'Skupine morskih paunova raspoložene za parenje po prvi put su otkrivene u Mediteranu', kaže prof. Jason Hall Spencer sa Sveučilišta u Plymouthu koji je sudjelovao u studiji predstavljenoj u časopisu Marine Biodiversity Records. http://journals.cambridge.org/action/displayJournal?jid=MBD

Autori ističu da svjedočanstva ronioca i ribara pokazuju da je riba kolonizirala dio priobalnih voda Cipra u samo godinu dana. Onamo je najvjerojatnije stigla kroz Sueski kanal.

Ubod pauna izuzetno je bolan, može uzrokovati povraćanje, konvulzije, paralizu udova, a u rijetkim slučajevima zatajenje srca te čak smrt. Smrtni slučajevi najučestaliji su kod djece i starijih te kod alergičnih i osoba slabijeg obrambenog sustava. Veći primjerci mogu proizvesti dovoljno otrova da uzrokuju bolove koji će potrajati danima.

Znanstvenici su već ranije dobivali dojave o nazočnosti morskog pauna u Mediteranu, no do sada nije bilo dokaza da su se u njemu udomaćile. Prema novoj studiji sada su već kolonizirale cijelu istočnu obalu Cipra. U invaziji im u prilog idu klimatske promjene zbog kojih površinski slojevi vode postaju sve topliji.

Morski paun može narasti do 40-ak cm. Naoružan je dugim, otrovnim bodljama koje mu služe za obranu od predatora. Hrani se raznim vrstama riba i račića.

Autori studije pišu da bi informacije o lokacijama na kojima su zabilježeni morski paunovi mogle biti korisne vlastima koje mogu organizirati projekte njihova uklanjanja. Naime, pokazalo se da su ribari i ronioci prilično uspješno smanjili njihove populacije u plitkim vodama Karipskog mora i istovremeno povećali populacije njihovih predatora poput kirnji.

Zanimljivo je da su neki mediji ovu vijest iskoristili kako bi odvratili turiste od godišnjih odmora na Mediteranu iako je riba za sada pronađena samo uz obale Cipra (pogledajte video dolje).