UPISI NA FAKULTETE

Maturanti, ova greška vas može skupo stajati

24.06.2016 u 11:36

Bionic
Reading

Maturanti i svi ostali pristupnici državnoj maturi studijske programe u visokoškolskom sustavu mogu birati i mijenjati najkasnije do 18. srpnja u 17:59 h.

Ovaj datum, naravno, ne vrijedi u slučaju da smjerovi imaju prijemne ispite u ranijem terminu. Na više Akademija i fakulteta prvi rokovi za prijemne ispite održavaju se ranije - primjerice, na Akademiji likovnih umjetnosti od 3. lipnja do 6. srpnja, a na Medicinskom fakultetu 2. i 3. srpnja.

Sve informacije o održavanju prijemnih na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu možete pronaći na ovoj poveznici

Na liste prioriteta, može se uvrstiti do deset studija. U slučaju da ste prijavili neki studij od kojeg ste u međuvremenu odustali, najbolje je odmah ga odjaviti. U protivnom može vam se dogoditi da ne prođete na prva četiri programa koja ste odabrali, ali uspijete zadovoljiti na petom na popisu. Ako je taj peti upravo onaj od kojeg ste odustali, a niste ga skinuli s liste, nastaje problem koji će vas skupo koštati. Naime, sustav će vas u tom slučaju automatski upisati na peti studij koji je postao prvi na vašoj listi prioriteta za koji ste ispunili potrebne uvjete. To će vas obavezati da ga upišete, a ako to ne učinite fakultet vam ima pravo zaračunati troškove godišnje participacije za dotični program. Kako se cijene participacija na nekim fakultetima kreću oko 10.000 kuna, jasno je da vas nemar može skupo koštati.

Ovakva pravila nisu neki hir fakulteta, ona postoje s razlogom. Naime, s jedne strane fakultet može računati s vama, a vi odustanete, a s druge vi možete nekome drugome zauzeti mjesto i onemogućiti upis. Pomnožite li to sa stotinama i tisućama pristupnika, postaje jasno koliki kaos se stvara u sustavu.

Dakle, ako ste odustali od nekog programa, svakako ga skinite s liste prioriteta prije 18. srpnja u 17:59 h. Naravno, podrazumijeva se da s liste ne trebate uklanjati fakultete od kojih niste odustali te da vaša lista treba imati željeni redoslijed.