ČELNIK BIOLOŠKOG DRUŠTVA

'Istragu o Rusak tražila je Agencija za odgoj i obrazovanje'

30.05.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Nakon što je saborska zastupnica, biologinja Gordana Rusak reagirala na tekst 'Društvo biologa 2014. isključilo Rusak zbog pogodovanja kćeri', objavljen na tportalu, na njezina obrazloženja danas je odgovorio potpredsjednik društva Goran Klobučar

Podsjetimo, Rusak je za tportal ustvrdila da je Klobučar njezino isključenje pokrenuo zbog toga što je bio u osobnom sukobu s njom budući da je spriječila zapošljavanje njegovog kandidata na PMF-u, a ne zbog toga što je bila u nekom stvarnom sukobu interesa.

No nekadašnji predsjednik, a sadašnji potpredsjednik HBD-a prof. dr. sc. Klobučar u svojem demantiju za tportal takvu tezu odbacuje.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prije nekoliko mjeseci, na izravan upit novinara jednog web portala, nisam dao izjavu o odluci Hrvatskog biološkog društva (HBD) o isključenju prof. dr. sc. Gordane Rusak iz Društva. Smatrao sam da nije ispravno miješati strukovne i političke aktivnosti jedne osobe. No kako je moje ime spomenuto u vašem članku i kako se od strane prof. dr. sc. Rusak opetovano iznose proizvoljne konstrukcije u vezi moje uloge u odluci Društva o njenom isključenju prisiljen sam očitovati se. S prof. Rusak nemam nikakve osobne nesuglasice niti su mi dokučive njene interpretacije događaja koje impliciraju moju "osvetu". Profesorica Rusak pokušava (u maniri prave političarke) svesti cijeli problem na osobnu razinu što on nikako nije jer je postupak započeo traženjem Agencije za odgoj i obrazovanje da se HBD očituje po spornom članku objavljenom 2014. g na jednom web portalu, a koji je sugerirao određene nepravilnosti u dodjeli jedne od prvih nagrada na Državnom natjecanju iz biologije 2014. godine. Stoga je Malo vijeće HBD-a osnovalo tročlano Povjerenstvo (dva redovita profesora i jedan izvanredni) da istraži navode iz navedenog članka. Na temelju izvještaja tog Povjerenstva Malo vijeće HBD-a je, a u skladu sa Statutom Društva, jednoglasno predložilo članovima Velikog vijeća isključenje prof. dr. sc. Rusak iz Društva što je Veliko vijeće većinom glasova (20 od 29) i prihvatilo. Naknadnom provjerom ispostavilo se da prof. dr. sc. Rusak nije platila članarinu Društvu više od dvije godine te, prema važećem Statutu Društva, nije niti bila njegov član 2014. g kao ni u trenutku donošenja odluke koja je time postala ništavnom. Profesorici Rusak poznate su sve ove činjenice te je njena interpretacija navedenih događaja blago rečeno iznenađujuća jer je oplemenjena posve osobnim (i meni iznenađujućim) viđenjem tih događaja koje nije utemeljeno na činjenicama što je pretpostavljam loše za nekoga tko se bavi ili bi se želio baviti politikom.

srdačno,

prof. dr. sc. Goran Klobučar