HRVATSKA MEĐU PRVIMA

Kako mobitelom saznati i prijaviti nuspojave lijeka?

18.05.2016 u 14:57

Bionic
Reading

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) predstavila je u srijedu na konferenciji 'Farmakovigilancija nove generacije' u Zagrebu novu mobilnu aplikaciju za prijavljivanje sumnji na nuspojave lijekova.

HALMED je jedna od prve tri europske agencije za lijekove koje počinju s njezinim korištenjem. Ona je namijenjena pacijentima, zdravstvenim radnicima, njegovateljima i ostalima kako bi izravno, putem mobilnih uređaja, mogli prijavljivati sumnje na nuspojave lijekova i pratiti sve nove informacije vezane uz lijekove.

Mobilna aplikacija je alternativa dosadašnjim načinima prijavljivanja nuspojava putem on-line aplikacije i papirnatih obrazaca, a omogućuje prijavljivanje sumnji na nuspojave 'u hodu' i lakšu dostupnost informacija o lijekovima. Na temelju hrvatskih iskustava bit će razvijena mobilna aplikacija koja će se koristiti i u drugim zemljama članicama EU.

Aplikacija je dostupna za preuzimanje putem Apple i Google trgovina aplikacijama:
App store - https://itunes.apple.com/us/app/halmed/id1080314179?mt=8
Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.halmed

HALMED ističe da pokretanjem aplikacije želi osnažiti uključivanje pacijenata i zdravstvenih radnika u praćenje sigurnosti primjene lijekova, odnosno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem pametnih telefona. Korisnici aplikacije mogu odabrati određene lijekove iz baze lijekova HALMED-a i pratiti sve novosti o njihovoj sigurnoj primjeni. Također, mogu vidjeti prijavljene sumnje na nuspojave za svaki lijek koji ih zanima.

'Nakon što je HALMED prvi u svijetu započeo s korištenjem on-line aplikacije Svjetske zdravstvene organizacije, primjena mobilne aplikacije je logičan nastavak naših nastojanja da upotrijebimo nove digitalne tehnologije kako bismo sustav prijavljivanja nuspojava učinili bližim pacijentima i zdravstvenim radnicima. Hrvatska, Ujedinjeno Kraljevstvo, i Nizozemska su prve zemlje EU-a koje implementiraju ovakvu aplikaciju te će na temelju naših iskustava biti razvijena mobilna aplikacija koja će se koristiti i u svim drugim zemljama članicama Europske unije“, izjavio je Darko Krnić, dr. med.,voditelj Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u.

Razvoj aplikacije proveden je u sklopu projekta Europske komisije pod nazivom Innovative Medicines Initiative WEB-RADR* (Recognising Adverse Drug Reactions), u koji je HALMED aktivno uključen

HALMED podsjeća zdravstvene radnike na stručnu i zakonsku obvezu prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova i poziva pacijente da prijave svaku sumnju jer time izravno pridonose unaprjeđenju sigurnosti primjene lijekova.