ALTERNATIVA U SUSTAVU

'Specijalist nam dijete liječi homeopatijom bez upozorenja'

11.05.2016 u 11:05

Bionic
Reading

'Liječnik specijalist u jednoj javnoj, državnoj bolnici našem je bolesnom djetetu, bez upozorenja, umjesto konvencionalnog lijeka s liste HZZO-a, propisao homeopatski pripravak koji ima niz upozorenja na nuspojave i kontraindikacije s time da se još i plaća', požalio se prošli tjedan tportalu jedan otac, zamolivši nas da istražimo kako je tako nešto moguće i je li to u skladu s našim zakonima i pravilima struke

'Bili smo s našim prehlađenim djetetom predškolskog uzrasta kod liječnice opće prakse. Na temelju simptoma i bolova ona je pretpostavila da su mu upaljeni sinusi pa ga je poslala kod specijalista otorinolaringologa', rekao je otac koji je, iz razumljivih razloga, htio ostati anoniman (podaci su poznati redakciji).

'Naše je dijete inače s nekih godinu dana imalo rak jednog vitalnog organa. Liječilo se konvencionalnom medicinom i uspješno ozdravilo. Mi kao roditelji vjerujemo u učinkovitost konvencionalne medicine i znanstvene dokaze. No otorinolaringolog mu je, na naše veliko iznenađenje, za upalu sinusa, umjesto konvencionalnog lijeka propisao homeopatski pripravak, a da nas na to nije ni na koji način upozorio. Da je riječ o homeopatskom pripravku, a ne o lijeku saznali smo tek u ljekarni od ljekarnice koja nam ga je prodala. Nakon što ga je naplatila i spakirala, pitala nas je: 'Znate li da je to homeopatski pripravak'? Mi smo ostali šokirani i to iz više razloga – prvi je taj što znamo da znanost ne priznaje homeopatiju kao vjerodostojnu, učinkovitu medicinu utemeljenu na dokazima, a drugi je to što nas je pripravak koštao oko 70 kuna dok za istu stvar vjerojatno postoje neki lijekovi na listi besplatnih. Povrh svega vidjeli smo da u uputama za upotrebu piše da pripravak u početku pogoršava stanje te da ima brojne nuspojave ili kontraindikacije', pojasnio je revoltirani otac.

Odgovore na pitanje kako su te stvari kod nas regulirane, odnosno može li liječnik specijalist u javnoj medicinskoj ustanovi, dakle ne u nekoj privatnoj alternativnoj ili homeopatskoj praksi ili klinici, bolesniku bez upozorenja propisati neki homeopatski pripravak, mada za isti problem postoje konvencionalni, vjerojatno i besplatni lijekovi, pokušali smo dobiti u Liječničkoj komori i u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinska pomagala (HALMED).

Iz Hrvatske liječničke komore odgovorili su nam kratko sljedeće:

'Doktori u bolnicama, osim službene terapije, mogu propisati i preparate koji spadaju u tzv. dodatke prehrani, no stav Komore je da se pacijent mora obavezno obavijestiti o tome, kao i o činjenici da lijek košta, ako nije na listi besplatnih. Svi ti pripravci i dodaci moraju biti registrirani u Hrvatskoj, a da bi dobili registraciju mora postojati studija koja pokazuje da su bolji od placeba.'

Homeopatski pripravak CINNABSIN, koji je otorinolaringolog iz naše priče propisao bolesnom djetetu, nalazi se na HALMED-ovoj listi registriranih lijekova. Prema tumačenjima koja smo ranije dobili od stručnjaka iz Agencije, homeopatski pripravci se u našem zakonu tretiraju kao lijekovi iako su brojne studije, uključujući veliku preglednu koja je obuhvatila čak 110 istraživanja, a objavljena je 2005. u uglednom časopisu The Lancet, pokazale da nemaju veći efekt od placeba. To je rezultat usklađivanja hrvatske legislative s europskom prije ulaska u EU. No u Hrvatskoj su trenutno, prema stranici Agencije odobrena samo četiri od ukupno više tisuća homeopatskih lijekova, koliko ih ima na međunarodnom tržištu. Njihova ljekovita svojstva uglavnom se ne smiju oglašavati jer većina njih nema nikakve indikacije o djelovanju. Oni rijetki koji ih još imaju, posljednjih godina ih prilikom obnove licenci uglavnom postupno gube zbog postrožavanja pravila o regulaciji lijekova. Mišljenja o europskoj regulativi u tom su kontekstu podijeljena - dok neki stručnjaci smatraju da bi homeopatiju trebalo jednostavno i jasno definirati kao pseudoznanost, drugi smatraju da je kategorizacija homeopatskih i drugih alternativnih pripravaka kao lijekova ili dodataka hrani ipak dobra jer olakšava kontrolu njihove regularnosti i neštetnosti.

Liječnik si to ne smije dopustiti

Profesorica Livia Puljak, voditeljica edukacije u Hrvatskom Cochraneu, ogranku ugledne svjetske organizacije pri Medicinskom fakultetu u Splitu koja se bavi promicanjem medicine utemeljene na dokazima, za tportal je rekla kako nema dokaza da je homeopatija djelotvorna za išta vezano za zdravlje ili bolest čovjeka.

'Australska vlada financirala je veliku studiju analize dokaza o homeopatiji koja je objavljena u ožujku 2015., a njezin je zaključak da ne postoji niti jedno zdravstveno stanje za koje postoje pouzdani dokazi da je homeopatija učinkovita', bila je rezolutna Puljak.

'Već i sami principi kojima se objašnjava djelovanje homeopatije potpuno su besmisleni sa znanstvenog gledišta. Kao ozbiljna ustanova HALMED bi trebao ukloniti sve homeopatske pripravke sa svih svojih lista jer činjenica da se neki homeopatski pripravak nalazi na popisu regulatornog tijela može navesti na krive zaključke da je to djelotvoran i siguran lijek. Liječnik sebi ne bi smio dopustiti propisivanje homeopatskog pripravka umjesto terapija utemeljenih na dokazima, a Hrvatska liječnička komora trebala bi oduzimati licence liječnicima koji se bave neutemeljenim alternativnim terapijama', poručila je naša znanstvenica koja vodi web stranicu Dokazi u medicini

HALMED: Svi homeopatski lijekovi moraju biti jasno označeni

U HALMED-u su nam objasnili da prema našem zakonodavstvu, kao i u svim zemljama EU, postoje dva načina stavljanja u promet homeopatskih lijekova.

Homeopatski lijekovi koji imaju indikaciju za liječenje određenog stanja ili bolesti podliježu opsežnom postupku davanja odobrenja za stavljanje lijeka u promet pri čemu se provodi postupak ocjene njihove sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće u skladu s važećim propisima te smjernicama EU. Sigurnost i djelotvornost homeopatskog lijeka u postupku odobravanja je, jednako kao i za konvencionalne lijekove, potrebno potkrijepiti odgovarajućim nekliničkim i kliničkim ispitivanjima.

S druge strane, homeopatski lijekovi koji nemaju indikaciju podliježu postupku registracije pri HALMED-u. Prilikom registracije homeopatskog lijeka, ocjenjuju se kakvoća polaznih sirovina, konačnih razrjeđenja i samog lijeka te sigurnost primjene, temeljem dokaza o homeopatskoj primjeni. Homeopatski lijekovi bez indikacije primjenjuju se u individualnoj terapiji te je najčešće riječ o jednokomponentnim lijekovima čiju primjenu i namjenu te eventualnu kombinaciju više homeopatskih lijekova u liječenju određuje homeopat posebno za svakog pacijenta, ovisno o njegovom zdravstvenom stanju. Budući da se namjena i kombinacija ove skupine homeopatskih lijekova određuje individualno, prilikom samog propisivanja terapije, u postupku registracije se ne prilažu podaci iz kliničkih ispitivanja.

HALMED ističe da svi homeopatski lijekovi moraju biti registrirani kod njih te da se smiju izdavati isključivo u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima. Osim toga na pakiranju lijeka i u uputi o lijeku obavezno mora biti istaknuta jasna informacija o tome da je riječ o homeopatskom lijeku. No način na koji će liječnik propisati homeopatski pripravak nije u nadležnosti HALMED-a, već je stvar zakona i Liječničke komore, poručuju iz Agencije.

Drugim riječima homeopatski lijekovi koji se mogu nabaviti u ljekarnama mogu, ali ne moraju imati učinak potvrđen kliničkim istraživanjima. Oni koji ga imaju, a ti su vrlo rijetki, mogu ga eventualno imati prema licencama koje nisu nužno utemeljene na novim, strožim kriterijima istraživanja. A prema navedenom stavu Liječničke komore liječnik ne bi smio propisivati placebo; ako ništa drugo, pacijenta bi svakako morao upozoriti da mu daje homeopatski ili neki drugi alternativni pripravak!