NAJPAMETNIJI PROVOD

U subotu na Ruđeru luda zabava za velike i male

10.05.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković uobičajeno i ove godine donosi bogat program za sve uzraste

Ruđerovci javljaju da će posjetitelji kroz njihov bogat program, među ostalim, moći saznati što su biohakeri, kako skladištiti vodik, zaviriti u nanomaterijale, sprijateljiti se s fotonima i kemijom na najjače sa znanstvenicima! Ovogodišnji moto je: 'Odi na 'Ruđer' i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!'

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane da se ove subote, 14.5.2016., od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković u Bijeničkoj cesti 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima!

Ove godine ruđerovci su za sve posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu ''Što sad znanost ima s tim?''

Na čak 13 istraživačkih postaja, smještenih u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u zgradama Instituta, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze i zaviriti u svijet CSI-a, istraživati nanomaterijale i sprijateljiti se s fotonima!

Tko pita ne skita!

'Tko pita, ne skita!' - stara je i popularna izreka! Na predavanjima će posjetitelji imati prilike saznati što znanost ima s kemijskim osjetilima, tamnom stranom zvjezdanog neba, sudarima atoma, lego kemiji, serotoninu ili pak smislu života o kojemu 'svjedoče' jednostanični organizmi. Važnoj je napomenuti da su predavanja posebno prilagođena različitim uzrastima tako da će se predavanja za uzrast od 5 do 14 godina odvijati u predavaonici 3. krila, a za uzrast od 14+ u dvorani 1. krila Ivana Supeka.

Osim, toga i ove godine ruđerovci su u posebnom programu 'Kod šatora' ugostili drage prijatelje popularizatore znanosti. Sjajan program pripremile su Fora radionice, Udruga Profesor Baltazar, Tehnička škola Sisak, koja predstavlja 3D tvornicu budućnosti i rovere, te Udruga za darovitost DAR koja je pripremila radionice MINECRAFT-KODIRANJE, ARDUINO, te ROBOTIKA, gdje će na mBoot robotima edukatori posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota koje je udruzi donirao Nenad Bakić.

Znanje je vrijedno i mi ga nagrađujemo!

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci ponovno žele poslati poruku svim građanima da je znanje vrijedno te da bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema inovacija ni novih proizvoda!

Sve znalce velike i male znanstvenici IRB-a će nagraditi diplomama i brojnim nagradama koje su omogućili vjerni partneri i sponzori. Naime, na programskim letcima koje smo pripremili za posjetitelje izdvojili smo posebno mjesto koje je rezervirano za 'žigove znanja'. Zadatak je prikupiti šest žigova i znalački odgovoriti na nagradna pitanja na istraživačkim postajama te ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17 sati!

Mini projekt: ''Istražujem svijet znanosti i inovacija''

Novost je da smo ove godine u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu u sklopu Otvorenih dana pokrenuli i mini projekt ''Istražujem svijet znanosti i inovacija'' koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke.

U sklopu projekta u ožujku su održane radionice za nastavnike te, a u petak 13.5.2016. nastavljamo s radionicama za učenike trećih razreda srednjih škola. Program je osmišljen tako da nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskom sektoru.

Kroz sudjelovanje na 19 radionica, uz vještine analize podataka, istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu te razmjeni iskustava i ideja tako što će drugog dana programa rezultat svojih istraživanja prezentirati u sklopu službenog programa ODI2016 u subotu.

Tvrtke koje će učenici posjetiti su: ZOV, Končar, INA, Xellia, Genos, Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' te Ericsson Nikola Tesla.

Online knjiga dojmova 2016.

Pozivamo sve posjetitelje da nam se pridruže u kreiranju 'online knjige dojmova' te sve svoje fotografije i dojmove koje objavljuju na društvenim mrežama objavljuju pod ključnim riječima (hashtag) #ODI2016 #institutrb.

Što je ODI?

ODI2016 događanje kraća je inačica Otvorenih dana IRB-a koji se svake dvije godine organiziraju od 2004. kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.
Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, ruđerovci su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja.

Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

Program otvorenih dana posebno je usmjeren na učenike završnih razreda osnovne škole te učenike srednjih škola kojima se nastoji pomoći u donošenju važne životne odluke o izboru budućeg zanimanja i studija.