UŽIVO NA TPORTALU

Ne propustite rijedak spektakl na dnevnom nebu

09.05.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Merkur, najmanji planet Sunčeva sustava nakon ispadanja Plutona s popisa, danas će prijeći preko diska Sunca na takav način da će se rijedak spektakl poznat kao tranzit moći gledati sa Zemlje, naravno uz odgovarajuću opremu.

U Hrvatskoj će se ova pojava, koja se događa samo 13 ili 14 puta u stoljeću, moći promatrati gotovo cijelo poslijepodne, sve do zalaska Sunca.

Prethodni tranzit Merkura iz Hrvatske se video u svibnju 2003., a sljedeći će biti vidljiv tek u studenom 2019.

Važno je znati da tranzit nije moguće vidjeti golim okom ili dalekozorom te da je to izuzetno opasno čak i pokušavati!

U Zagrebu će promatranje organizirati Astronomsko društvo Beskraj koje će postaviti teleskope sa sunčevim filtrima na plato kod zgrade HNK. Točan početak tranzita je u 13:12 h, maksimum će biti u 16:56, dok se kraj u 20:42 neće moći vidjeti budući da Sunce zalazi u 20:10.

Promatranja će se organizirati i u nekim drugim hrvatskim gradovima, a neke promatračnice događaj će prenositi preko interneta u obliku livestreama. Na tportalu možete pratiti prijenos dolje.

Merkur će se vidjeti kao malena crna točka (manja ali tamnija od uobičajenih Sunčevih pjega), koja će polako putovati preko blještavog diska. Ovom malenom planetu treba 88 dana da obiđe oko Sunca. Međutim, kako je njegova orbita malo nagnuta u odnosu na našu, svaki prolazak između Zemlje i Sunca ne može se pratiti sa Zemlje. Ni ovaj prolazak neće biti vidljiv na krajnjem istoku Azije, u Australiji i na Novom Zelandu jer će ondje u to vrijeme biti noć.

Tranziti su kroz povijest imali velik znanstveni značaj. U 18. stoljeću promatranja tranzita Merkura i Venere omogućila su astronomima na čelu s Edmundom Halleyjem da utvrde dimenzije poznatog Sunčevog sustava. Naime, znanstvenici iz različitih zemalja svijeta na različitim položajima na globusu zabilježili su koordinate planeta u određenom trenutku na Sunčevom disku. Tako su, na temelju paralakse (relativnog pomaka u položaju planeta zabilježenog iz različitih položaja na Zemlji) i relativnih međusobnih udaljenosti planeta koje su dobro znali, trigonometrijom uspjeli odrediti stvarne udaljenosti planeta od Sunca.