NE PROPUSTITE

Što donosimo u velikom intervjuu s ministrom Šustarom?

Bionic
Reading

Tportal je ovih dana napravio veliki intervju s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta, Predragom Šustarom. Razgovor je trajao sat i pol vremena tako da smo uspjeli pokriti cijeli niz važnih, zanimljivih i kontroverznih tema s ministrom koji je već u prvih 100 dana Vlade izazvao velik interes javnosti

Ministar nam je pojasnio kako gleda na evoluciju i burne rasprave o njoj kao filozof, a kako kao znanstvenik. Razgovarali smo i o nezaobilaznoj kurikularnoj reformi, o tome kreće li ona uistinu i definitivno na jesen, ima li tu kakvih skrivenih figa u džepovima, te kako na to gledaju relevantni faktori u Europskoj uniji.

Pokušali smo doznati i kakvi su planovi Vlade oko financiranje istraživanja i razvoja koje je u Hrvatskoj među najmanjim u EU, iako je dobro poznato da su se brojne države izvukle iz krize ponajviše upravo zahvaljujući povećanim ulaganjima u taj potencijal.

Zagrebli smo i trajnu temu vjeronauka u školama. Zanimalo nas je kako planira učenicima osnovnih škola omogućiti izbornost o kojoj je više puta govorio, a svoje stavove ilustrirao nam je koristeći vrlo zanimljiv primjer iz osobnog obiteljskog života.

Također nas je zanimalo kako gleda na činjenicu da neki vjeroučitelji na satovima vjeronauka u javnim školama djeci puštaju itekako sporne sadržaje poput Sedlarova revizionističkog filma o Jasenovcu. Tu se Šustar ozbiljno osvrnuo na vječni problem bijega Hrvata od suočavanja s traumama iz recentne prošlosti.

Saznali smo i što misli o stanju u sportu i nogometu, gdje je zapeo Zakon o sportu, kako razmišlja o sramotnom ustaškom skandiranju na sportskim borilištima, te o vlastitom druženju s ljudima koji su osumnjičeni za multimilijunske prijevare upravo u sportu. Ministar nam je pojasnio i zašto misli da je Janica baš dobar izbor za savjetnicu u njegovom resoru.

Veliki intervju s ministrom Šustarom objavit ćemo u subotu oko podneva na tportalu.