PRODEKANICA TVRDI

'Dekan Filozofskog vlada autokratski i opstruira me!'

03.05.2016 u 12:09

Bionic
Reading

Razvoj situacije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je posljednjih mjeseci doveden praktički do usijanja, sve jasnije pokazuje da na njemu iz dana u dan sve više jača nezadovoljstvo velikog broja studenata i profesora vodstvom dekana Vlatka Previšića. O nezakonitosti postupanja dekana danas se službenim dopisom oglasila i pučka pravobraniteljica.

Ako ćemo ukratko rekapitulirati ono o čemu smo već više puta podrobnije pisali (pogledajte na poveznicama dolje), slijed događaja išao je otprilike ovako: prvo su studenti digli pobunu protiv dekanova guranja suradnje FFZG-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) koju smatraju štetnom i neprirodnom, potom su se pobunili protiv njegove odluke da smijeni prodekanicu Branku Galić koja je i sama otvoreno digla glas protiv ugovora, nakon toga je 25. travnja Vijeće fakulteta odbilo njegovu promjenu dnevnog reda kao nelegalnu i odbacilo prijedlog za razrješenje Galić, da bi konačno dekan demonstrativno napustio sjednicu i prije nego što je na red došla treća važna točka – izbor nove prodekanice umjesto Vlaste Erdeljac koja je sama podnijela ostavku.

Zbog svih navedenih, ali i brojnih drugih nenavedenih, a nakupljenih problema, ljudi bliski Plenumu i inicijativi Akademska solidarnost ističu da FFZG trenutno ne može normalno funkcionirati. Njegov rad, kažu, sada više ne otežava samo činjenica da se mnogi studenti i profesori protive potpisivanju ugovora o suradnji KBF-a i FFZG-a, već i to što u dekanskom kolegiju nedostaju dva važna člana kao i to što dekan ne poštuje odluke Vijeća i volju studenata.

Naime, prodekanica Galić tvrdi da Previšić, među ostalim, opstruira njezin rad čak i nakon što je dobila podršku Vijeća.

'Dekan mi i dalje ne daje poslove koje bih trebala obavljati. Službe koje bi sa mnom trebale surađivati i dalje mi ne šalju materijale i dokumente koje bih trebala potpisivati. Dekan ih šalje drugim prodekanima i pravi se lud kao da mu Vijeće nije reklo što o tome misli. Drugim riječima oglušuje se na odluke Vijeća, izravno ih krši i ponaša se potpuno autokratski', rekla je za tportal Galić.

Prodekanica kaže da ne zna odgovor na pitanje što će se dalje događati – hoće li netko nakon Plenuma studenata koji je zatražio Previšićevu ostavku tu inicijativu i službeno pokrenuti.

Naime, pokretanje razrješenja dekana propisano je Statutom Fakulteta, a Plenum ga ne može inicirati jer ne postoji kao tijelo u nekom pravilniku niti zakoniku tako da njegove odluke nemaju pravno značenje. Odluke o eventualnom razrješenju dekana donosi Vijeće fakulteta. Ono bi to pitanje trebalo staviti kao točku dnevnog reda i trebalo bi o njemu glasati. Studenti ga eventualno također mogu staviti na dnevni red jer ih u Vijeću ima 12, međutim, Galić ipak smatra da bi bilo bolje da takva inicijativa ne dolazi od njih već od profesora.

'Mislim da studenti ne bi trebali pokretati razrješenje dekana ako među profesorima u Vijeću ne postoji kritična masa koja je za to. Dakle, trebalo bi vidjeti kakav je odnos snaga u Vijeću. Ja to ne znam. Samo mogu zaključiti da je Filozofski fakultet izgubio svaku emancipacijsku ulogu ako Vijeće podržava odnos koji nije demokratski nego je autoritaran ili čak diktatorski. Filozofski će dokazati da stoji na liniji na kojoj bi trebao biti ako pokaže da ne podržava takav način upravljanja, ako smatra da se treba izboriti za demokraciju, ljudska prava i sve ostalo', poručila je Galić

Iz krugova bliskih Akademskoj solidarnosti kažu nam da udruga za sada ne sudjeluje u inicijativi za razrješenje dekana mada njezini članovi smatraju da bi nakon svega on sam trebao odstupiti. Također tvrde da i među profesorima ima dosta nezadovoljnih, osobito nakon njegova ispada na posljednjem sastanku Vijeća.

Packa i od pravobraniteljice

U međuvremenu je u ponedjeljak na zbivanja na FFZG-u reagirala i pučka pravobraniteljica.

'Pučka pravobraniteljica poslala je mojoj odvjetnici odgovor u kojem je potvrdila njezin prigovor. Uputila je također i dopis dekanu u kojem traži njegovo očitovanje. Ustvrdila je da je nemoguće suspendirati prodekanicu na način na koji je on to učinio i uputila je rektoru zahtjev za nadzorom rada dekana. Dakle, i dekan i rektor će se o svemu morati očitovati', rekla je Galić.

Na naša pitanja što dekan misli o zahtjevu i argumentima Plenuma koji traži njegovu smjenu, jesu li točne tvrdnje prodekanice Galić da nastavlja opstruirati njezin rad te misli li da Fakultetsko vijeće može imati povjerenje u vodstvo fakulteta ako ono ne poštuje njegove odluke, iz dekanata FFZG-a nismo dobili odgovore do zaključenja teksta iako smo ih u petak i ponedjeljak višekratno tražili kako telefonski, tako i elektronskom poštom.