PRATITE NA TPORTALU

U četvrtak stiže potvrda najvećeg otkrića 21. stoljeća?!

09.02.2016 u 13:42

Bionic
Reading

Kako vrijeme prolazi sve je više indicija da su gravitacijski valovi konačno otkriveni. Američki fizičari ovih su dana najavili da će rezultate svoga rada u kojima će znanstvenu zajednicu i javnost izvijestiti o najnovijim rezultatima istraživanja tog fenomena službeno objaviti u uglednom časopisu Nature, a očekuje se da će objava biti popraćena konferencijom za medije.

O glasinama da bi valovi, koje je Einsteinova teorija relativnosti predvidjela prije stotinjak godina, mogli biti pronađeni, podrobnije smo izvijestili prije mjesec dana.

Jedan od najpoznatijih fizičara svijeta Lawrence M. Krauss tada je izazvao veliko uzbuđenje na Twitteru objavivši da je dobio potvrde glasina iz neovisnih izvora.

'Pratite situaciju! Gravitacijski valovi možda su otkriveni!! Uzbudljivo', napisao je Krauss i dodao da je već 60 posto siguran u vjerodostojnost vijesti.

Prema najnovijim glasinama gravitacijski valovi, koji nikada nisu izravno registrirani, potvrđeni su sa sigurnošću većom od pet sigma koja se u znanstvenim krugovima smatra jačinom neophodnom za proglašenje nekog ozbiljnog otkrića. Ako se nalaz u četvrtak potvrdi kao točan, bit će to najveće otkriće od početka 21. stoljeća, uz pronalazak Higgsova bozona, za koje će znanstvenici sigurno dobiti Nobelovu nagradu.

'Nekome se bliži Nobelova nagrada. Špijuni koji su vidjeli istraživački rad kažu da su registrirani gravitacijski valovi sjedinjenja para crnih rupa. Tvrde da su dva detektora zabilježila signale prema kojima se one kreću brzinom c ako se uzme u obzir udaljenost među njima i navode jačinu otkrića od 5,1 sigma', napisao je prošli tjedan na Tweeteru kanadski fizičar Cliff Burgess sa sveučilišta McMaster i Instituta za teorijsku fiziku Perimeter.

Zašto je to otkriće toliko važno?

Kako smo već pisali, otkriće gravitacijskih valova bit će još jedna i konačna potvrda Einsteinove opće teorije relativnosti. Ono bi također trebalo omogućiti bolje razumijevanje procesa nastanka svemira u velikom prasku i kasnijem ubrzanom širenju. Također bi trebalo omogućiti razvoj novih metoda promatranja tijela i procesa u svemiru, osobito onih najmasivnijih - neutronskih zvijezda, crnih rupa i eksplozija supernova, kao i procesa razvoja svemira nedugo nakon velikog praska. Konačno neki znanstvenici vjeruju da bi otkriće možda moglo otvoriti vrata za novu fiziku koja bi konačno objedinila teoriju relativnosti koja opisuje 'makrosvemir' i kvantnu fiziku koja opisuje 'mikrosvemir'.

Što su gravitacijski valovi?

Prema Einsteinovoj teoriji relativnosti svemir nije obična praznina u kojoj se nalaze različiti objekti već fizički prostorno-vremenski entitet koji tijela svojom masom iskrivljuju. Kada se golema tijela kreću velikom brzinom, ona u prostor-vremenu stvaraju valove kao što ih stvara brod koji plovi morskom pučinom.

Kako se otkrivaju gravitacijski valovi?

Teorija predviđa da će gravitacijske valove biti teško otkriti jer će čak i veliki događaji poput eksplozije supernove ili okretanja dviju crnih rupa jedne oko druge izazivati izuzetno male promjene prostora.

Fizičari procjenjuju da bi oni, kada stignu do Zemlje, trebali imati dimenzije veličine milijarditog dijela promjera atoma. Za njihovo otkrivanje i razlikovanje od mogućih šumova potrebni su ludo precizni instrumenti. No eksperiment Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), nakon unapređenja instrumenata u rujnu prošle godine, trebao bi imati mogućnost da ih registrira.

Detaljnije informacije o projektu LIGO pogledajte na ovoj poveznici

Konferenciju na kojoj će biti predstavljeno novo otkriće na tportalu ćemo pratiti uživo, naravno, ako se ne bude održavala usred noći po našem vremenu. Točan termin za sada još nije objavljen.