POPUNJEN RED TABLICE

Otkrivena četiri nova kemijska elementa

08.01.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Tablica periodnog sustava dobila je četiri nova kemijska elementa čime je konačno do kraja popunjen njezin cijeli sedmi red

Elementi, koje su otkrili znanstvenici iz Japana, Rusije i SAD-a, prvi su koji su dodani tablici od 2011. godine kada je bila nadopunjena na mjestima s rednim brojevima 114 i 116.

Organizacija International Union of Pure and Applied Chemistry odlučila je da zasluga za otkriće elementa 113 s privremenim nazivom ununtrij (Uut), pripadne kolaboraciji RIKEN u Japanu koji će uskoro odabrati trajno ime i simbol elementa.

Zasluge za elemente unupentij 115 (Uup), 117 unuseptij 177 (Uus) i unuoktij 118 (Uuo) pripale su kolaboraciji ruskih i američkih znanstvenika iz Nuclear Researcha u Dubni u Rusiji, Lawrence Livermore National Laboratoryju u Kaliforniji i Oak Ridge National Laboratoryju u Oak Ridgeu u Tennesseeju.

Novi elementi obično se nazivaju prema nekim mitološkim likovima, mineralima, gradovima, zemljama ili znanstvenicima.

Primjerice radioaktivni element na rednom mjestu 84 koji su 1898. otkrili Marie i Pierre Curie dobio je ime polonij (Po) prema Poljskoj, rodnoj zemlji Marie. U to vrijeme Poljska nije postojala, bila je podijeljena između Rusije, Njemačke i Austrougarske, a Marie Curie se nadala da će ponovno steći neovisnost.

Voditelj japanskog tima Kosuke Morita objavio je da njegov tim planira nastaviti istraživanja neispunjenog dijela tablice od 119 mjesta na dalje.

Novootkriveni elementi ne mogu se naći u prirodi. Stvoreni su umjetno u sudarima lakših jezgara u kojima su nastali superteški, radioaktivni elementi koji su se potom raspadali i na djelić sekunde poprimili formu koja je odgovarala određenom praznom mjestu.