TUŽNA RANG LISTA

Ravnopravnost žena u Hrvatskoj gora nego u Zimbabveu!

20.11.2015 u 09:43

Bionic
Reading

Teško je za povjerovati, ali prema izviješću Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2015. godinu bolje je biti žena u Nikaragvi, Bjelorusiji, Ugandi, Tanzaniji, Botsvani i Zimbabveu nego u Hrvatskoj, barem kada je u pitanju jednakost spolova

Naime na listi Global Gender Gap Indexa za 2015. Hrvatska je zauzela 59. mjesto od ukupno 145 vrednovanih zemalja. Slovenija je na toj listi sjajna deveta, a Srbija 45.

Izviješće pokazuje da su globalno razlike među spolovima kada su u pitanju zdravlje i obrazovna postignuća dosta male. No kada je riječ o plaćama, a osobito o političkoj moći, one su mnogo veće.

Autori studije upozoravaju da niti jedna zemlja na svijetu nije u potpunosti iskorijenila spolnu nejednakost. Ona je najmanja u nordijskim zemljama u kojima je indeks pokrivenosti jaza veći od 80%, a najveća u Jemenu (48%).

Island ima indeks 88%, slijede Norveška i Finska sa 85%, Švedska sa 82%, Irska sa 80%, potom Ruanda sa 79,4%, Filipini sa 79%, Švicarska sa 78,5% te Slovenija sa 78%. Na 10. mjestu je Novi Zeland sa 78%.

Indeks Hrvatske je prosječnih 70%.

U analizi su ocjenjivane četiri ključne kategorije: 1) ekonomsko sudjelovanje i prilike; 2) obrazovna postignuća; 3) zdravlje i preživljavanje te 4) politička moć.

Hrvatska se najbolje pozicionirala u trećoj kategoriji 'zdravlje i preživljavanje' zauzevši 42. mjesto. Slijedi 'politička moć' žena po kojoj je 60. s vrlo skromnih 19% pokrivenosti jaza. Kada u svijetu ne bi bilo mnogo drugih zemalja u kojima je situacija još lošija, ova bi statistika zapravo bila porazna.

Relativno govoreći nešto slabiji smo u kategoriji obrazovnih postignuća žena na 65. mjestu, mada je u tom pogledu izjednačenost žena i muškaraca prilično visoka, oko 99%. Razlog tome jest činjenica da su i mnoge druge države svijeta u tome postigle visoke razine jednakosti. Obrazovna postignuća potpuno su izjednačena u 40-ak zemalja, od kojih u 25 već drugu godinu za redom. Jedna od njih je i Slovenija.

Najlošiji smo po ekonomskom sudjelovanju i prilikama za žene – na 78. mjestu. U tome nam je pokrivenost jaza skromna kao i pozicija - 66%. Od nas su bolje i Slovenija i Srbija i Crna Gora. Najveću jednakost u ovoj značajnoj kategoriji imaju Norveška (87%), Barbados (85%), Švedska (83%), Island (83%), SAD (82%), Bahami (82%), Finska (81%) i Singapur (81%).