BRITANSKA STUDIJA

Biljna ulja mogu izazvati rak, svinjska mast zdravija

08.11.2015 u 16:57

Bionic
Reading

Kuhanje s biljnim uljima poput suncokretovog oslobađa toksične kemikalije koje su povezane s rakom i čak degeneracijom mozga, objavio je u nedjelju britanski tisak

Svinjska mast, maslac, kokosovo i maslinovo ulje bolji su izbor, smatraju britanski znanstvenici.

Prilikom zagrijavanja biljna ulja kao što je kukuruzno, suncokretovo, palmino i sojino oslobađaju kemikalije pod nazivom aldehidi koji su povezani s raznim oblicima raka i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Martin Grootveld, profesor bioanalitičke kemije i kemijske patologije s britanskog Sveučilišta DeMontfort rekao je da pržena hrana poput ribica i krumpirića sadrži 100 do 200 puta više aldehida od dopuštene dnevne doze po smjernicama WHO-a, prenosi Daily Telegraph.

Korištenjem maslaca, maslinovog ulja i svinjske masti stvaraju se manje količine aldehida, a najzdravije je kokosovo ulje

Biljna ulja povezana su sa srčanim bolestima, rakom, upalama, visokim tlakom i mentalnim bolestima.

Omega 6 masne kiseline u biljnim uljima istiskuju važne omega 3 kiseline koje su neophodne da bi mozak bio zdrav, objasnio je profesor John Stein, profesor emeritus neuroznanosti Sveučilišta Oxford.

On smatra da je manjak omega 3 kiselina važan čimbenik u nastanku niza mentalnih problema i drugih problema kao što je disleksija.

Tom problemu zdravstvene organizacije i prehrambena industrija ne pridaju dovoljno pozornosti, upozorili su stručnjaci.

Reakcija Zvijezde i nutricionista: „Bez bojazni možete pržiti hranu na suncokretovom ulju!“

U medijima je senzacionalistčki odjeknula vijest da je suncokretovo ulje štetno. Zvijezda, kao vodeći hrvatski proizvođač ulja najoštrije odbacuje takve navode. Plasiranje nedovoljno istraženih i neutemeljenih navodaje dovođenje potrošača u zabludu. Suncokretovo ulje je kvalitetna namirnica koja ima vrijedno mjesto u sklopu pravilne prehrane. Kao izvor nezasićenih masti i vitamina E smatra se itekako poželjnom namirnicom. Jedna od vodećih hrvatskih nutricionistkinja, doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender ističe: „Kao i uvijek, treba se odmaknuti od senzacionalizma i promotriti činjenice. Suncokretovo ulje, naime, posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama pa se na njemu hrana može, bez bojazni i pržiti. Dodatnu stabilnost suncokretovom ulju pruža i vitamin E koji neutralizira nastanak štetnih slobodnih radikala.“ Pet istaknutih benefita suncokretovog ulja: - visok udio vitamina E - nizak sadržaj zasićenih masnih kiselina - visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina - 70% višestruko nezasićenih omega 6 masnih kiselina (najviše linolne masne kiseline) - 20% jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna kiselina tipična za maslinovo ulje) Uzmemo li u obzir sve spomenutečinjenice o suncokretovom ulju,jasno je kako se radi o vrlo kvalitetnoj namirnici kojoj je mjesto u svakodnevnoj pravilnoj prehrani. Također, suncokretovo ulje je ukusno i karakteristično za naše podneblje što ga čini omiljenom vrstom biljnog ulja u Hrvatskoj.