SREDNJOŠKOLCI POZOR

Pet jakih razloga za posjet Sajmu stipendija

05.10.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Sajam stipendija koji će se u Zagrebu održati 13. 10., a u Rijeci 15. 10. izdvaja pet glavnih razloga zašto srednjoškolci i studenti moraju posjetiti Sajam

Jedan od ciljeva Sajma stipendija i visokog obrazovanja je kvalitetno informirati srednjoškolce, studente i njihove roditelje o mogućnostima studiranja i financiranja studija u Hrvatskoj i inozemstvu.

To će biti ostvareno kroz predstavljanje više od 80 izlagača iz Hrvatske i čak 17 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Bliskog Istoka i Azije koji će predstaviti na Sajmu svoje studijske programe i programe stipendiranja.Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizira ovaj Sajam u dva sveučilišna grada, 13. listopada 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 15. listopada 2015. na Sveučilištu u Rijeci. Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Slovenija. Detaljnije informacije o Sajmu i program događanja dostupni su na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji IRO-a održava se već 11. godinu za redom te predstavlja jedinstvenu priliku za srednjoškolce, studente i njihove roditelje da na jednom mjestu saznajusve informacije i da pronađu ključne usluge potrebne za uspješnu prijavu na studijske programe i programe stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Iz programa 11. Sajma stipendija i visokog obrazovanja izdvajamo:

1.Na Sajmu će se predstavit 15 hrvatskih institucija, uključujući visoka učilišta, ministarstva, jedinice lokalne i regionalne samouprave, tvrtke i zaklade, dok će mogućnosti međunarodnog obrazovanja predstaviti više od 80 izlagača iz čak 18 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Među zemljama koje se predstavljaju su Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Francuska, Hrvatska, Italija, Japan, Kanada, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, SAD, Slovenija, Švicarska, Ujedinjeni Arapski Emirati te Ujedinjena Kraljevina.U okviru Sajma pružat će se informacije o više od 5,000 dostupnih stipendija.

2.Predstavljanje Zemlje partnera Slovenije: Visoko obrazovanje i stipendije dostupne hrvatskim građanima za studiranje u Sloveniji predstavit će čak 16 institucija, uključujući sva 4 slovenska sveučilišta. Posebna novina ovogodišnjeg Sajma će biti izlaganje atraktivnih studentskih projekata, bolida i bespilotnih letjelica, koji predstavljaju konkretan rezultat studiranja na određenim visokim učilištima u Sloveniji.

3.Okrugli stol: pod nazivom „Kako unaprijediti sustav financijske pomoći studentima?“ na kojemu će studenti imati priliku predstaviti svoje potrebe i iskustva te raspravljati s ključnim donositeljima odluka u visokom obrazovanju u Hrvatskoj poput Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za mobilnost i programe EU.

4.Predstavljanje studentskih organizacija koje također nude brojne mogućnosti za međunarodnu mobilnost studenata.

5.Besplatna predavanja o mogućnostima studiranja u inozemstvu tebesplatne praktične radionice o polaganju testova potrebnih za studij u inozemstvu (TOEFL, GMAT, GRE, SAT i ACT) te pisanju eseja i preporuka, kao bitnih dijelova upisnog procesa.

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma omogućile su potpore brojnih partnera: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Primorsko Goranska županija te Grad Rijeka (Donatori i pokrovitelji), Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije, Centar Republike Slovenije za mobilnost i europske programe obrazovanja i usavršavanja (CMEPIUS) i Veleposlanstvo Republike Slovenije (Zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci (Glavni Partneri) te RIT Croatia, UniWorld i slovenska sveučilišta Sveučilište u Ljubljani, Sveučilište u Mariboru, Sveučilište u Primorskoj (Srebrni sponzori).

Kako je bilo na prošlogodišnjem Sajmu stipendija i visokog obrazovanja, možete vidjeti u videu dolje.

***

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već šesnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, povezivanja visokog obrazovanja s tržištem rada te akademske mobilnosti, a od 2005. godine jednom godišnje organizira Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kojemu se predstavljaju stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam stipendija i visokog obrazovanja događaj je neprofitnog karaktera od iznimne važnosti za hrvatsku akademsku zajednicu i društvo u cjelini te je u 11 godina svojeg postojanja postao jedan od najvažnijih događaja u visokom obrazovanju u Južnoj i Jugoistočnoj Europi.

Pratite rad IRO-a na Facebooku, lajkajte stranicu.