RASTE ZLATNA GROZNICA

Poljska policija čuva nacističko blago; Židovi traže povrat

03.09.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak objavio je danas da će vojska te zemlje već u narednih nekoliko dana formirati istraživačke timove koji bi trebali provjeriti vjerodostojnost informacija prema kojima se pod zemljom u blizini grada Wałbrzycha nalazi legendarni nacistički vlak pun blaga i umjetnina

Siemoniak je za Poljski radio objasnio da će daljnje odluke o uključivanju vojske donijeti tek nakon temeljitog istraživanja lokacije koju su navela dvojica lovaca na blago.

'U ovom trenutku ne znamo točno s čime imamo posla', rekao je istaknuvši da vojska raspolaže s brojnim tehničarima i stručnjacima Vojne tehničke akademije koji su iskusni u podzemnim istraživanjima. Oni bi trebali tijesno surađivati s lokalnim vlastima.

Tomasz Smolarz, guverner Donje Šleske, regije na jugoistoku Poljske, u utorak je blokirao sve pristupe navodnom mjestu nalaza. Područjem trenutno patroliraju policija, nacionalne službe sigurnosti i šumari.

Poljski mediji javljaju da su blago otkrili dvojica lovaca na blago – jedan Poljak i jedan Nijemac čiji se identitet drži u tajnosti. Par je otkriće, utemeljeno na iskazima jednog čovjeka koji je u II. svjetskom ratu navodno sudjelovao u njegovu skrivanju, prijavio odvjetničkom uredu, a za otkrivanje lokacije od vlasti je tražio 10 posto od ukupne vrijednosti blaga. Inače prema poljskim zakonima sve što se nađe na državnom teritoriju pripada državi. Vlasti su navodno prihvatile ponudu.

Piotr Zuchowski, zamjenik poljskog ministra kulture, objavio je u utorak da je 99 posto siguran da je nalaz vjerodostojan. Naglasio je da je pod zemljom očito otkrivena oklopljena kompozicija u kakvima su nacisti često prevozili vrijedne predmete – oružje, umjetnine, zlato i dokumente.

Priča o otkriću blaga u Poljskoj je izazvala pravu zlatnu groznicu. U okolici Wałbrzycha okupljaju se brojni oportunisti naoružani detektorima za metal.

Svjetski židovski kongres već najavio da će tražiti da se zlato za koje se utvrdi da je ukradeno žrtvama holokausta vrati vlasnicima ili njihovim potomcima.

Iako su radarska istraživanja pokazala da se pod zemljom u planinskom području kraj Wałbrzycha doista nalazi neko vozilo, nisu svi jednako uvjereni u vjerodostojnost pronalaska. Guverner Poljske središnje banke Marek Belka, na pitanje što misli kako bi otkriće moglo utjecati na poljsku valutu, odgovorio je da nitko u njegovoj instituciji tome nije posvetio niti sekunde. 'To je neka prijevara', dodao je.

Prema legendama Hitler je pred kraj rata naredio da se ispod planina Góry Sowie, koje su u ono vrijeme bile u sastavu Njemačke, iskopa kompleks tunela. U jednom od njih navodno je završio vlak natovaren s draguljima, umjetninama i s oko 300 tona zlata. Samo 10 posto samo od zlata bilo bi golemo bogatstvo. Prema aktualnim cijenama, kilogram zlata danas vrijedi preko 36.000 dolara. 10 posto od 300 tona, dakle 30 tona, vrijedilo bi više od milijarde američkih dolara.