OSLABLJENO CIJEPLJENJE

Dječja paraliza vratila se u Europu!

03.09.2015 u 12:51

Bionic
Reading

Po prvi put u pet godina u Europi je ponovno zabilježena epidemija polia, a za dvoje djece u Ukrajini bolest je završila paralizom

Stručnjaci svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ističu kako postoji velika vjerojatnost da je zaraženo mnogo više djece nego što je zabilježeno jer se simptomi ne manifestiraju kod svih jednako dramatično.

Do izbijanja epidemije došlo je zato što je u Ukrajini protiv zaraznih bolesti cijepljeno tek pola djece, što olakšava širenje virusa. Jedno paralizirano dijete staro je četiri godine, a drugo samo deset mjeseci. Oba slučaja registrirana su na jugozapadu zemlje uz granice s Rumunjskom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom.

Epidemija je krenula od oslabljenog oblika virusa koji se koristi za cijepljenje. On ponekad zna mutirati, a ako su razine procijepljenosti niske ponekad se može proširiti.

'Soj virusa sada je postao opasan', rekao je Oliver Rosenbaum, glasnogovornik SZO-a za iskorjenjivanje polia.

Cjepivo koje se konzumira oralno sadrži vrlo slab virus te se smatra vrlo sigurnom i učinkovitom prevencijom. Međutim cijepljena djeca kroz izlučevine izbacuju virus u okoliš pa on u godini dana može mutirati i ponovno početi izazivati paralizu kod necijepljene djece.

Globalna kampanja cijepljenja protiv dječje paralize polučila je golem uspjeh tako da je opasan, divlji virus ove godine zabilježen samo u Pakistanu i Afganistanu. Divlji polio uzrokuje paralizu u jednoj od 200 infekcija. Virus iz cjepiva širi se teže i ne uzrokuje toliko mnogo teških posljedica. U Ukrajini polia nije bilo od 1996. Posljednju epidemiju u Europi 2010. uzrokovao je divlji virus uvezen iz Tadžikistana u Rusiju. U njoj je paralizirano 14 osoba.

Hrvatska je 2002. službeno proglašena državom u kojoj je dječja paraliza eliminirana. Iako smo na karti SZO-a 2013. (gore - naslovna) označeni kao zemlja srednjeg rizika, naš HZJZ je za tportal objasnio da imamo visoku stopu procijepljenosti od 95 posto te da nemamo razloga za strah. Kada su razine procijepljenosti visoke, populacija ima tzv. zaštitu krda - put širenja virusa do necijepljenih je onemogućen ili otežan pa su zaštićeni čak i oni koji se iz nekih razloga nisu mogli cijepiti. Naši stručnjaci smatraju da se povišena razina rizika pripisana našoj zemlji temelji na činjenici da mi, nakon eliminacije polia, više nemamo dovoljno strog i kvalitetan sustav praćenja. Situacija je ozbiljnija u susjednoj BiH, koja je označena kao zemlja visokog rizika, jer je u njoj uobičajeno cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti tijekom rata bilo otežano ili onemogućeno.

SZO preporučuje svima koji putuju u Ukrajinu i okolna područja da se obavezno cijepe.