INTERAKTIVNA KARTA

Harvardov globus trgovine: Slovenija svijetli, Hrvatska se crni

02.09.2015 u 23:46

Bionic
Reading

Znanstvenici s Harvarda nedavno su napravili interaktivnu infografiku globusa koja vizualno razgovijetno predstavlja trgovačku razmjenu u svijetu i, na našu žalost, vrlo jasno pokazuje u kakvoj banana-državi mi Hrvati živimo

Globus nazvan Globe of Economic Complexity (kliknite na link) prikazuje izvoz različitih dobara po zemljama – od industrijskih proizvoda, preko nafte, do hrane – i predstavlja ga u različitim bojama. Ovakav prikaz osobito je važan danas, u globaliziranom svijetu, kada se zna da je garancija zdravlja gospodarstva u snažnom i raznovrsnom izvozu - što je on manje monolitan, to će biti manje osjetljiv na promjene na jedinstvenom tržištu. Nacije previše ovisne o jednoj vrsti proizvoda i usluga, primjerice nafti, turizmu ili bananama, riskiraju da im pad u cijeni onoga što prodaju uzrokuje goleme gubitke koji će se mjeriti u milijardama eura.

Upravo zato takve se države pogrdno nazivaju 'banana-državama', a prema Harvardovom globusu, Hrvatska je jedna od istaknutijih – karta naše zemlje gotovo je crna. Boje koje označavaju različite proizvode mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a kvadratića od kojih svaki označava trgovinu u iznosu od 100 milijuna dolara jedva je nešto više od 20, što samo potvrđuje notornu činjenicu da je naša industrijska, ali i svaka druga proizvodnja od raspada Jugoslavije na ovamo sustavno razarana umjesto da je razvijana. 

Za razliku od Hrvatske, susjedna Slovenija sva sjaji zatrpana raznobojnim kvadratićima, a slično vrijedi i za sve druge europske države sjeverno i zapadno od naše. Hrvatska se uglavnom može pohvaliti da je bolja samo od potpuno mračne Srbije i Crne Gore, no razlog tome je to što za te zemlje nisu objavljeni podaci. Na karti kao božićna drvca svjetlucaju čak i brojne tranzicijske zemlje, koje su nam donedavno bile daleko u zaleđu, poput Rumunjske, Bugarske i Mađarske; o Češkoj i Slovačkoj da ne govorimo.

Podaci na kojima se temelji globus prikupljeni su 2012. Na njemu se primjerice vidi da u SAD-u dominiraju tirkizna boja, koja predstavlja strojeve, uređaje i njihove dijelove, plava, koja predstavlja automobilsku industriju, i fuksija (ružičasto-ljubičasta), koja označava kemijske proizvode. Saudijska Arabija je gotovo potpuno ružičasta zbog nafte koja čini 76 posto njena izvoza, a Kina je solidno tirkizna zahvaljujući izvozu strojeva koji u ukupnom ima udio od oko 50 posto.

Kada ste ušli u interaktivnu kartu, možete pokrenuti Intro, odnosno uvodnu demonstraciju, a ako želite detaljnije informacije kliknite na opciju Visualize data i upišite ime države koja vas zanima, primjerice Croatia.