SAMO MALO VODE

Znanstvenici otkrili najlakšu metodu mršavljenja

28.08.2015 u 10:02

Bionic
Reading

Višak kilograma može se skidati prilično učinkovito, lako i besplatno, bez skupih preparata, jednostavno ako prije glavnih jela u danu redovno pijete oko pola litre vode, pokazalo je novo britansko istraživanje

Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu utvrdili su da se ispijanjem 500 ml vode oko 30 minuta prije tri glavna obroka, uz nekoliko zdravstvenih savjeta, može smršavjeti više od četiri kilograma u 12 tjedana.

U studiji, predstavljenoj u časopisu Obesity, sudjelovale su pretile odrasle osobe podijeljene u dvije skupine. Svi su dobili stručne upute o tome kako da urede svoj životni stil, poboljšaju kvalitetu prehrane i podignu razinu tjelesnih aktivnosti. Uz to je 41 dobrovoljac pio vodu prije obroka dok su njih 43 trebali zamišljati da im je želudac pun.

Sudionici koji su pili vodu u prosjeku su izgubili značajno više kilograma od onih koji nisu ili su je pili rijetko. Prvi su u 12 tjedana u prosjeku smršavjeli 4,3 kg, a drugi 0,8 kg.

Autorica studije, dr. Helen Parretti sa Sveučilišta u Birminghamu kaže da je ljepota ovog otkrića u njegovoj jednostavnosti.

'Jednostavno ispijanje pola litre vode tri puta na dan prije glavnih obroka pomaže da se smanji tjelesna težina. Kada se to kombinira s kratkim uputama o tome kako povećati tjelesne aktivnosti i poboljšati prehranu, postiže se dodatan gubitak težine i to na umjeren i zdrav način. To je nešto što nije teško uključiti u našu užurbanu svakodnevicu', rekla je Parretti.

Svi sudionici pili su vodu iz pipe, a ne mineralnu, sokove ili zaslađene napitke.

Znanstvenici smatraju da ispijanje vode prije jela pomaže da osoba koja skida kile osjeća veću sitost i na taj način konzumira manje hrane. Osim toga također postoji mogućnost da organizam žeđ zamijeni za glad.

Potaknut rezultaima, Tam Fry iz National Obesity Foruma je komentirao: 'Uvriježeno je mišljenje da je obična voda iz pipe dosadna te da ne može pomoći da se čovjek osjeća sitije, no ipak može!'

Autori su najavili da planiraju napraviti isti eksperiment sa značajno većim brojem sudionika kako bi potvrdili rezultate.