OPET STIŽU VRUĆINE

Kako napraviti klimu za manje od 15 min i 50 kn?

30.07.2015 u 15:57

Bionic
Reading

Sljedeći tjedan vrućine će nam se ponovno vratiti, temperature će nerijetko prelaziti 30 pa i 35°C, a za sada je teško reći koliko dugo će se kuhanje nastaviti

Naravno, u jezerima, rijekama ili u moru ljeto se lakše podnosi, a nije loše ni ako imate dobru klimu. No nemaju svi novca za more i za ugradnju rashladnih sustava. Konačno mnogima ugradnja ni ne pada na pamet jer stanuju u tuđim stanovima i sobama.

No to ne znači da ne postoji nikakav način da se osvježite. Jednostavnu klimu možete sami napraviti za manje od 15 minuta i manje od 50 kuna! Evo kako.

Potreban materijal

Za konstrukciju će vam trebati neka kutija od stiropora kakve se obično koriste za transport hrane, manji ventilator, jedna šira ventilacijska elastična cijev, ljepljiva traka, skalpel ili oštar nož i flomaster.

Postupak izrade

Nakon što ste sakupili sve potrebne predmete, prislonite ventilator na kutiju i flomasterom označite njegovu radnu površinu. Potom na drugom kraju kutije označite profil cijevi. Izrežite skalpelom oba dijela i odstranite. Bolje je prvo izrezati manje rupe. Ako je potrebno, uvijek ih lako možete povećati. Odrežite oko 25 cm ventilacijske cijevi. Savijte je u obliku slova L i uglavite u rupu. Moguće šupljine oko cijevi zadihtajte ljepljivom trakom. Posudu ispunite ledom u vrećici ili vodom zaleđenom u plastičnim bocama. Boce će se sporije otapati. Postavite poklopac na kutiju i namjestite ventilator. Uključite ventilator i uživajte. Za vrijeme dok se jedna vrećica s ledom topi drugu hladite u zamrzivaču hladnjaka. Na izlazu iz cijevi u donjem videu izmjerena je temperatura od 14 stupnjeva Celzijevih!

Naravno, možete također samo postaviti zaleđene boce na stol i namjestiti ventilator da puše u njih. No opisani uređaj učinkovitiji je, tako da vrijedi truda.