STRUČNJACI ZBUNJENI

Na ruske obale nasukalo se misteriozno biće

02.07.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Morski valovi na ruske su obale nedavno izbacili neobično stvorenje duga kljuna i s krznom koje podsjeća na nekog mutanta ili križanca između mamuta i dupina

Snimke čudnovatog, djelomično raspadnutog, a dijelom pojedenog leša obišle su svijet. Truplo je navodno dva puta duže od ljudskog tijela. Stručnjake koji pokušavao otkriti o čemu je riječ najviše zbunjuje činjenica da na Zemlji do sada nije otkrivena životinja koja bi istovremeno imala i kljun i dlaku.

Prema Siberian Timesu na temelju vrlo dugog kljuna i izduženog tijela neki su zaključili da bi stvorenje moglo biti riječni dupin iz Gangesa. No u tom zaključku postoje najmanje tri očita problema. Prvi je da slatkovodni dupin ne bi mogao preživjeti putovanje tisućama kilometara od ušća rijeke kroz slanu vodu. Drugi je to što dupini nemaju dlaku, osim ponekad u završnoj fetalnoj fazi razvoja u kojoj ovaj primjerak očito nije bio kada je uginuo. Konačno dupini iz Gangesa nikada ne dosežu tolike dimenzije.

Unatoč navedenim dvojbama, Nikolaj Kim iz Instituta za ribarstvo i oceanografiju na Sahalinu vjeruje da je riječ o velikom morskom sisavcu.

'Prema izgledu glave to je očito neki veliki dupin', rekao je Kim. 'Prema karakteristikama kože to je rijetka vrsta', dodao je.

'Sumnjam da živi u našim vodama. Životinju je najvjerojatnije donijela topla struja. Ovdje se često znaju pojaviti tropske i suptropske vrste. Kada se rashlade, ostaju ovdje i ugibaju', objasnio je ruski znanstvenik.

David Smith, profesor morske biologije na Sveučilištu Essex, smatra da bi ono što izgleda kao krzno zapravo mogle biti nakupine vlakana algi. S druge strane, kaže, ako stvarno ima dugu dlaku, postoji mogućnost da ostaci pripadaju mamutu koji je očuvan u vječnom ledu nekako završio u moru.