SKANDAL S MATUROM

Pet učenika osumnjičeno za krađu testa; nije bio pod ključem?

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) danas je, na dan održavanja maturalnog ispita iz hrvatskog jezika razine A i B, izvijestio javnost da se on odgađa

Ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić za tportal je objasnila da je krađa ispita prijavljena policiji te da je istraga u tijeku.

'Nama je sinoć naloženo da postupamo kao da je test ukraden i kao da je objavljen, iako još nismo znali što se točno dogodilo', rekla je jutros Jukić.

'Ne želim se uopće opterećivati time što je bilo. To rade tri osobe koje znaju što treba poduzeti. Na nama je da osiguramo logistiku. Nismo policajci, već stručnjaci za obrazovanje', objasnila je.

Ravnateljica kaže da su u Centru cijelu noć naporno radili kako bi osigurali da šteta za učenike bude što manja i da što manje osjete poremećaj u rasporedu.

'Esej koji je danas trebao biti na ispitu pomaknut je za sutra u 10 sati, a test koji je trebao biti pisan sutra održat će se 26. lipnja u 9 sati jer je taj dan slobodan. Ovim pomakom smo zapravo razrijedili ispite, tako da će učenici imati dan više za učenje matematike. Mislim da to ne bi trebala biti neka velika drama', rekla je Jukić.

Novi materijali za sutrašnji ispit već su tiskani i razaslani u škole.

Ravnateljica je demantirala neke glasine, prema kojima je ispit ukraden u zagrebačkoj privatnoj Gimnaziji i ekonomskoj školi Benedikt Kotruljević.

U međuvremenu je na konferenciji za medije ministar Vedran Mornar objavio da policija obrađuje čak pet osoba.

'Petero osoba koje se dovode u vezu s krađom ispita iz hrvatskog na državnoj maturi, na obradi je u policiji', rekao je Mornar.

'Nama je kao ministarstvu žao zbog situacije. Ispričavamo se, ali nismo krivi. Odgoda je jedini izlaz. Kad smo sinoć kasno u noći saznali za problem, trebalo je vidjeti kako dalje. Tu je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja dobro postupio. Odgođen je esej. Državna matura je projekt kojeg je šteta zasjeniti ovakvim incidentom. Tu nije kriv ni NCVVO ni ministarstvo... Ne može se odgovornost za krađu svaliti na ministra ili ravnateljicu.'

Sigurnosni propust u školi?

Ipak, ministar je dao naslutiti da materijal za ispite možda nije bio najbolje osiguran. Prema nekim informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, testovi, navodno, nisu bili zaključani u sefu.

'Policija će dati odgovor je li bilo nemara u školi. Neke informacije koje imam kažu da je tu možda bilo manje sigurnog postupanja s ispitima. Ali pričekajmo policiju', rekao je ministar i dodao kako to ne umanjuje odgovornost počinitelja.

Slične informacije dao nam je prije toga i Petar Bezinović iz Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja, član Upravnog vijeća NCVVO-a.

'Krađom materijala učinjena je velika šteta. Netko će morati kazneno odgovarati i nadoknaditi štetu. Koordinator je već otkrio tko je ukrao materijale. Dobio sam informacije da su učenici to priznali i rekli da su testove bacili u WC, što baš nije logično jer je riječ o tvrdim papirima formata A4. Uglavnom oni su mogli test distribuirati kako god su htjeli pa nije bilo drugog rješenja nego da se obustavi ispit i organizira novi test', objasnio je Bezinović, dodajući da smatra da je sustav sve napravio kako treba te da krivnju ne treba svaljivati na NCVVO i škole.

'Protokoli su napravljeni gotovo savršeno. Sve je definirano do najsitnijih detalja – od transporta ispita do trenutka u kojem se kutije smiju otvarati. Materijali su u školi bili zaključani. Ne znam na koji način su učenici došli do njih. Ovdje se radi o krajnje kompetentnom ponašanju svih odgovornih - o vrlo savjesnom ponašanju ispitnog koordinatora koji je prebrojao obrasce za eseje i otkrio da nedostaju neki materijali. On je odmah alarmirao Centar, a Centar je alarmirao policiju i ministra. Resorni ministar je alarmirao ministra policije. Sve je napravljeno kako treba radi zaštite postupka. Štoviše, NCVVO je tijekom noći već organizirao novi raspored i dostavu novih materijala u škole', istaknuo je Bezinović.

Ravnateljica spremna ponuditi ostavku

Prema Jukić djelatnici NCVVO-a noćas su do četiri sata ujutro zvali 400 koordinatora da im kažu da se esej otkazuje. Kako bi svi materijali na vrijeme, prije sutrašnjeg testa, stigli u škole, čak i one otočne, PNUSKOK im je ponudio da ih preveze gliserima. Ravnateljica kaže da će ako treba, ipak podnijeti ostavku.