PAMETAN PROVOD

U subotu vas na Ruđeru čekaju lude zabave i pokloni!

12.06.2015 u 09:42

Bionic
Reading

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane da se ove subote od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u misiji potrage za jezgrama i ludo se zabave uz pokuse, predavanja, kvizove pa i brojne lijepe nagrade među kojima je glavna tablet

Ove godine ruđerovci su za posjetitelje organizirali 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje su smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima i tragati za skrivenim jezgrama. Bilo da je riječ o staničnim, galaktičkim, atomskim, anoksičnim jezgrama ili jezgrama mirisa - ruđerovci imaju odgovor na sve!

Stoga, želite li naučiti više o novim istraživanjima svemira, velikim zagonetkama suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako prisluškujemo razgovor između molekula, suživotu s bakterijama, životu s druge strane ogledala s veseljem ćemo Vas ugostiti ove subote na Ruđeru!

Niste u Zagrebu? Pratite nas online!

Za sve one koji su izvan Zagreba ili su na bilo koji način spriječeni sudjelovati u ovoj avanturi IRB je u suradnji s CARNET-om omogućio prijenos uživo. Tako će svi radoznalci moći pratiti predavanja koja se održavaju u dvije dvorane, a snimit ćemo i pokuse koje će svi zainteresirani imati prilike pogledati nekoliko dana nakon događanja! Predavanja će se također arhivirati i bit će dostupna nastavnicima i učenicima tijekom školske godine. Prijenos će se moći pratiti na ovim poveznicama: Dvorana 1; Dvorana 3
Raspored predavanja pogledajte na ovoj poveznici

Također, pozivamo sve građane koji će pratiti prijenos uživo da ukoliko budu imali pitanja za predavače da ih postave na društvenim mrežama IRB-a kako bi mogli dobiti odgovor od naših znanstvenika.

Postani znalac i osvoji glavnu nagradu misije 2015.

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci žele poslati jasnu poruku svim građanima da znanost nije bauk i da je dostupna i zanimljiva svim uzrastima, da je korisna i neophodna za napredak modernog društva. Osim toga želimo naglasiti da je znanje neprocjenjiv kapital svake zemlje i zato svako znanje koje naši posjetitelji pokažu i svaka uspješno pronađena jezgra, donosi i neku lijepu nagradu koju su nam osigurali naši vjerni sponzori i prijatelji. Svakako je najzanimljivija glavna nagrada pod sloganom 'Ako te jedna od sedam jezgara znanja pogodi, možda ti se i nagrada dogodi.'

Žig znanja

Na programskim letcima koje smo pripremili za posjetitelje izdvojili smo posebno mjesto koje je rezervirano za 'žig znanja'. Zadatak posjetitelja je sakupiti 7 različitih žigova sa 7 različitih postaja ili predavanja i ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17h! Glavna nagrada je tablet! Ako ne možete ostati do 17 h, ne morate biti osobno prisutni da biste osvojili nagradu!

Potraga u društvu Nikole Tesle i Ruđera Boškovića

Kroz cijelu potragu posjetitelje će voditi i velikani hrvatske znanosti poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle (prerušeni stručnjaci za teme). Za najmlađe pobrinut će se svima poznati profesor Baltazar u posebnom programu, a pripremamo i brojna druga iznenađenja i nagrade!

'Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, da pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane', kaže dr. sc. Vlatka Filipović Marijić, predsjednica organizacijskog odbora događanja.

Ako ne osvojite baš niti jednu od spomenutih nagrada, još uvijek se kući nećete vratiti praznih ruku - dobit ćete ovakvu diplomu: