TAJNOVITI PRAČOVJEK

Otkriven dosad nepoznati ljudski predak

29.05.2015 u 12:32

Bionic
Reading

Slavna pražena Lucy ovih je dana dobila susjedu. Zapravo imala ju je još prije nekoliko milijuna godina, no tek je nedavno otkrivena i, da stvar bude zanimljivija, ovih je dana identificirana kao dosad nepoznati ljudski predak!

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature ostaci, nazvani Australopithecus deyiremeda, pronađeni su samo 35 kilometara od nalazišta Hadar u Etiopiji na kojem su otkrivene kosti Lucy i njezinih rođaka (koji su klasificirani kao Australopithecus afarensis). Pritom treba imati na umu da australopitheus dolazi od latinskog australis što znači južni, a ne australski. Procjene pokazuju da je novootkriveni pračovjek na lokalitetu Woranso-Mille živio prije 3,5 do 3,3 milijuna godina.

Procjenjuje se da su fosili Lucynih rođaka stari između 3,7 milijuna godina i 3 milijuna godina, što znači da su dobar dio povijesti dvije vrste živjele jedna uz drugu.

Otkriće je još jedan dokaz u prilog teoriji prema kojoj je više različitih vrsta hominida, bližih ljudima nego čimpanzama, tumaralo istočnom Afrikom prije više od 3 milijuna godina. Naime u Keniji je u slično vrijeme živio Kenyanthropus platyops

'Nameće se pitanje iz koje od ovih taksa je nastao naš rod Homo', rekao je Yohannes Haille-Selassie, paleoantropolog iz Prirodoslovnog muzeja u Clevelandu. 'To će biti pitanje od 64 milijuna dolara', dodao je.

Fosili gornje i donje vilice prvi puta su pronađeni u ožujku 2011, međutim znanstvenici nisu odmah shvatili njihov značaj. Budući da su ih našli tako blizu Hadara, pretpostavili su da pripadaju istoj vrsti kojoj i Lucy. No podrobnija istraživanja pokazala su da je donja vilica robusnija te da ima nešto manje zube od nalaza iz Hadara. Konačno je utvrđeno da se kosti ne podudaraju ni sa Kenyanthropus platyops

Tim koji je pronašao ostatke vjeruje da će čeljusti moći povezati sa stopalima koja su također iskopana u nalazištu Woranso-Mille. Ona do danas nisu identificirana no po svemu sudeći pripadala su vrsti koja je u drveću provodila više vremena nego Lucy. Naziv vrste deyiremeda potječe od afarske riječi koja znači 'blizak', odnosno 'rođak'.

Fred Spoor, palaeontolog s University Collegea u Londonu smatra da su dvije vrste mogle živjeti tako blizu jedna pored druge jer se nisu natjecale za ista staništa i istu hranu.