IMPRESIVAN POTHVAT

Snimka jaguara koji roni osvojila internet

06.05.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Uvriježeno je iskustvo da mačke ne vole vodu. Vrijedi to za većinu domaćih mačaka, ali i za neke u divljini, osobito lavove i leoparde koji znaju da im iz mutnih rijeka, močvara i jezera prijete krokodili

No da generalizacije nisu dobre te da nikada ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo, pokazao je videozapis koji je krajem travnja objavljen prvo na Imguru, a potom i na YouTubeu.

Snimka koja pokazuje kako jaguar ne samo da se odlično snalazi u vodi, već i dugo i duboko roni i lovi pod njom, u samo nekoliko dana pregledana je preko dva milijuna puta.

Korisnik YouTubea koji je objavio zapis kratko je komentirao kako nije imao pojma da jaguari mogu ostati pod vodom toliko dugo.

No jaguar (Panthera onca), treća mačka po veličini nakon lava i tigra, zapravo voli vodu. Njegova su staništa gotovo uvijek povezana s vodama, a jedno od najpoznatijih je bazen rijeke Amazone. Na jelovniku će im se često naći životinje povezane s vodom – kajmani, anakonde, ribe, kornjače i kapibare.

Poznato je da su lovci iz zasjede, a imaju izuzetno snažan ugriz, čak i za velike mačke. Plijen ubijaju uglavnom davljenjem, kao i ostali rođaci, međutim jedinstveni su po tome što svojim očnjacima mogu probiti lubanju ili oklop plijena.