FASCINANTNO I JEZIVO

SAD napravio metke na navođenje

30.04.2015 u 15:58

Bionic
Reading

Američki su stručnjaci nakon više godina usavršavanja konačno konstruirali i uspješno testirali prvi metak na daljinsko navođenje kojim i običan amater može pogađati zahtjevne pokretne mete na velikim udaljenostima

Tehnologija je istovremeno fascinantna i zastrašujuća. S novim oružjem, kako pokazuje film, čak i amater može pogoditi metu koja se kreće i izbjegava pucnjeve.

Sustav je razvila kompanija Teledyne Scientific and Imaging, a financirala američka vojska Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Nazvan je Extreme Accuracy Tasked Ordnance, skraćeno EXACTO, a namijenjen je gađanju teških, pokretnih meta na udaljenostima do dva kilometra.

'Video pokazuje niz pucnjeva EXACTO-a u metu koja se kreće i ubrzava', piše tim na YouTubeu.

'EXACTO-va posebno dizajnirana municija i sustav navođenja u stvarnom vremenu omogućuju da se projektili prate i usmjeravaju prema meti uz kompenzacije za vrijeme, vjetar, kretanje mete i druge čimbenike koji mogu otežavati uspješne pogotke', dodaje tim.

Sustav funkcionira tako da se meta označi laserskim svjetlom, a svaki od metaka dužine 10 cm na vrhu ima optički senzor koji otkriva svjetlost lasera i strijelcu šalje informacije o svojem relativnom položaju prema označenoj meti. To strijelcu omogućuje da upravlja malenim motorima koji ispravljaju putanju metka. Strijelac čak ne mora izravno vidjeti metu koju gađa!

'U sekundi možemo napraviti 30 korekcija. To znači da možemo naknadno korigirati let tako da ne moramo svaki put biti jako precizni', rekao je član tima Red Jones.

Oružje bi trebalo povećati efikasnost vojnika i policajaca te smanjiti rizike kojima se izlažu na terenu. No jedan od ključnih problema s novom tehnologijom je taj što može doći u krive ruke – kriminalaca i terorista.