UVJERLJIV POKUS

Samo dva tjedna 'junk fooda' povećavaju rizik od raka!

29.04.2015 u 10:25

Bionic
Reading

Danas više gotovo nitko ne sumnja da je 'junk food', odnosno brza hrana, siromašna vlaknima, a bogata šećerom i masnoćama, loša za zdravlje

No kako bi utvrdili koliko je ovaj problem uistinu ozbiljan, američki su znanstvenici nedavno proveli zanimljiv eksperiment – na dva tjedna zamijenili su način prehrane Afrikancima i Amerikancima. Dvadeset Afrikanaca iz ruralnih krajeva hranili su tipičnom brzom hranom – burgerima i pomfritom, a 20 Amerikanaca uobičajenom afričkom hranom bogatom mahunarkama i grahoricama, a siromašnom masnoćama.

Svi dobrovoljci na početku i na kraju studije prošli su temeljite zdravstvene pretrage. Rezultati predstavljeni u novom broju časopisa Nature Communications pokazali su da se, unatoč kratkom trajanju zamjene u prehrani, stanje Amerikanaca značajno poboljšalo, a Afrikanaca pogoršalo.

Kod Amerikanaca su razine upalnih procesa u crijevima pale, a kod Afrikanaca porasle. Znanstvenici ističu da je na temelju tako malog istraživanja teško donositi neke konačne zaključke. No studija ipak govori u prilog uvjerenja da je suvremena zapadnjačka hrana, bogata masnoćama i šećerima, a siromašna vlaknima, nezdrava.

Neka ranija istraživanja pokazala su da kod japanskih doseljenika na Havaje već tijekom jedne generacije rizik obolijevanja od raka debelog crijeva od niskog raste do vrlo visokog kakav je karakterističan za lokalno stanovništvo ove američke savezne države.

Neka druga istraživanja pokazala su da visok unos vlakana, osobito u obliku cjelovitih žitarica, smanjuje razine raka crijeva dok ih konzumacija crvenog i procesuiranog mesa povećava.

Novi eksperiment sa zamjenom prehrane otkrio je da je u crijevima sudionika došlo do značajne promjene u epitelnim stanicama crijeva te u sastavu crijevnih bakterija.

'U samo dva tjedna promjena prehrane od zapadnjačke u tradicionalnu afričku bogatu vlaknima, a siromašnu masnoćama smanjila je biomarkere za rizik raka što pokazuje da vjerojatno nikada nije prekasno da smanjimo opasnost od raka crijeva', rekao je voditelj studije dr. Stephen O'Keefe s University of Pittsburgh.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca, iza raka pluća, i u žena, iza raka dojke. Od raka debelog crijeva i rektuma godišnje u Hrvatskoj oboli oko 1.600 muškaraca i 1.200 žena, a umre oko 1.800 osoba.