BRZA, JEFTINA, TOČNA...

Ruđerovci razvili superdijagnostiku: Od virusa do tumora!

05.03.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Hrvatski znanstvenici razvili su revolucionarnu brzu tehniku otkrivanja različitih vrsta patogena koja bi mogla naći široku primjenu kako u bolnicama tako i u ekologiji, industriji hrane i vojsci, objavljeno je danas iz Instituta Ruđer Bošković

Projekt RapidCell, vrijedan oko pet milijuna kuna, s gotovo četiri milijuna financira se iz fondova Europske unije.

Ravnatelj IRB-a, dr. Tome Antičić rekao je tijekom predstavljanja projekta kako se nada da će Institut od njega imati milijunske koristi.

Posljednje dvije godine, rekao je, Institut intenzivno radi na brojnim projektima vrijednim 80-ak milijuna eura, koji će uvelike odrediti strategiju Ruđera Boškovića, a time i hrvatske znanosti i gospodarstva u narednih 20-ak godina.

Konkurentna tehnika

Danas postoje brojne tehnologije za otkrivanje patogena - od biokemijske analize i sekvencioniranja DNK do spektrometrije masa. Njihov glavni cilj je brza, precizna i jeftina detekcija svih mogućih patogena od virusa, preko bakterija, do oportunih organizama u okolišu i tumorskih stanica. Svaka od njih ima određene prednosti i mane. Neke, poput sekvencioniranja DNK, skupe su i spore, ali precizne, dok su druge, poput biokemijske metode, brze, ali ne tako precizne.

Dr. sc. Mario Cindrić, voditelj Laboratorija za sistemsku biomedicinu IRB-a, kaže da je nova metoda spektrometrije masa koju su razvili u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu i kompanijom Semgen jedinstvena u svijetu te da ima brojne prednosti – brza je, relativno je jeftina i, što je najvažnije, istovremeno izuzetno precizna.

'U okviru ovog projekta uočili smo našu nišu, a to je da poboljšamo točnost spektrometrije masa koja inače ima druge prednosti', rekao je Cindrić.

'Metodologija koju smo uspjeli razviti u posljednje dvije godine toliko je precizna da možemo govoriti o svojevrsnoj nepogrešivosti', dodao je.

Nova je tehnika već dobila američki patent, što je velik uspjeh ako se uzme u obzir činjenica da je do sada u Hrvatskoj ukupno ostvareno samo 70-ak takvih patenata.

Prema Cindriću, već sada na IRB-u bi se moglo obrađivati 20-ak uzoraka dnevno, svaki u samo nekoliko sati, po cijeni od 50 eura. U narednih nekoliko mjeseci, rekao je, dijagnostika će biti besplatna. No ipak je zamolio građane da im se ne javljaju izravno, neko preko bolnica s kojima su već dogovorili suradnju.

Za suradnju su osim bolnica interes pokazale i farmaceutske kompanije jer bi se njome mogla kontrolirati i kvaliteta lijekova. Također postoji interes u prehrambenoj industriji. Vojska bi pak mogla biti zainteresirana radi brzog otkrivanja bioloških bojnih otrova.

Primjer suradnje znanosti i gospodarstva

Prof. dr. sc. Antonio Starčević s PBF-a, direktor Semgena, rekao je da je ovaj projekt odličan primjer transfera znanja između znanstvene institucije i gospodarstva.

Objasnio je da je u tom smislu RapidCell jedinstven jer ima softver za analizu spektrometrije masa MS2 tehnologijom dok konkurenti u svijetu koriste tehnologiju MS1. Semgen će, naglasio je, pokušati naći partnere i metode da novu tehniku, koja ima golem potencijal, plasira na svjetskom tržištu.

'Njome je moguće precizno analizirati proteine te odrediti soj i vrstu mikroorganizama. Ovaj softver je testiran na više od 200 mikroorganizama, što je više nego što su napravili brojni konkurenti', pojasnio je.

'Jedna od prednosti naše metode je i ta što klijenti ne moraju kupiti uređaje, već samo softver i reagense. Naime mnoge institucije već imaju uređaje koji se mogu prilagoditi za tehnologiju koju je razvio naš tim', istaknuo je.

Rješenje za otpornost na antibiotike

Jedan od problema koje bi mogla riješiti nova tehnologija jest i rezistencija bakterija na antibiotike, danas sve ozbiljnija prijetnja zdravlju.

'Antibiotici su išli puno ispred metoda detekcije. I danas uzimamo antibiotike mada ne znamo točno o čemu se radi. Razlog je to što potvrde iz klinike stižu previše sporo pa liječnici nemaju vremena i hrabrosti igrati se sa životima bolesnika. Ono što je važno naglasiti jest da je uzročnik bolesti soj, a ne vrsta patogena. Dakle kada netko kaže da ima Escherichiju coli, to je isto kao da kaže policiji 'krivac je bijelac 40-ih godina prosječne visine'. Time nije rečeno ništa jer većina E. coli neće biti štetno. Većina metoda danas ne može razlučiti patogene do razine soja, a mi možemo', rekao je naglasivši kako ovom metodom žele aktivno sudjelovati u rješavanju problema rezistencije.

Tehnika važna za liječenje tumora

Nova tehnologija mogla bi se koristiti i u pravovremenom, brzom i preciznom dijagnosticiranju tumora.

Cindrić je ponovio ono što ističu svi stručnjaci za tumore – da univerzalan lijek za sve vrste raka vjerojatno nikada neće biti pronađen.

Rak nije jedna bolest, naglasio je, već cijelo mnoštvo bolesti i svaki je drugačiji. Zato je važno dijagnosticirati svaki zasebno.

'Naša tehnika svakom će tumoru dati njegov zaseban ID', dodao je.

Za novu metodu interes su već pokazale dvije strane kompanije, a ona ima izvanredan potencijal da se razvije u jedinstvenu tehnologiju metaproteomike, analize mikroorganizama u ustima i crijevima kakve trenutno nema u svijetu.