RIJETKA PRILIKA

Stiže pomrčina kakvu nećemo vidjeti do 2026.

25.02.2015 u 15:40

Pomrčina Sunca 2015.
Bionic
Reading

Europa će 20. ožujka imati priliku uživati u potpunoj pomrčini Sunca kakva se sa starog kontinenta nije vidjela 16 godina i kakva se neće moći ponovno vidjeti sljedećih 11 godina

Potpuna pomrčina bit će vidljiva samo iz najsjevernijih krajeva Europe, no mi ćemo moći uživati u prekrasnoj djelomičnoj pomrčini u prijepodnevnim satima. Djelomična pomrčina bit će vidljiva diljem Europe, Sjeverne Afrike i Rusije, a prolazak Mjeseca između Zemlje i Sunca trajat će oko 90 minuta.

Potpuna pomrčina najduže – dvije minute i 47 sekundi - trajat će na Farskom otočju koje pripada Danskoj. Jedino drugo naseljeno mjesto iz kojeg će se moći pratiti je norveško otočje Svalbard.

Zabilježite taj datum! Počet će u 9.45 sati, a trajat će do 11.41 sati. Sljedeća potpuna pomrčina Sunca u Europi vidjet će se tek 12. kolovoza 2026. Iznad naših krajeva Mjesec bi trebao prekriti do 50 posto Sunca! Na video zapisu gore pojas u kojem će se vidjeti potpuna pomrčina predstavlja crna mrlja koja putuje sjevernim krajevima, uglavnom morem.

Pomrčina u Europi ne bi trebala uzrokovati nikakve probleme osim eventualno nekih manjih poteškoća u opskrbi strujom u krajevima koji se snažnije oslanjaju na solarnu energiju.

Što je pomrčina i kako je gledati?

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca pa njegova sjena prekrije određene krajeve na našem planetu. Mjesec je na takvoj udaljenosti od Zemlje i takve je veličine da uglavnom točno prekriva Sunčev disk.

No ipak pomrčina Sunca može biti potpuna, prstenasta, djelomična i hibridna (kada se u središnjoj fazi pomrčine zapaža kao potpuna, a izvan središnje faze kao prstenasta). Kada je Mjesec na svojoj eliptičnoj putanji udaljeniji, ne zaklanja cijeli Sunčev disk pa se vidi prstenasta pomrčina. Kada je Mjesec bliže, može potpuno zakloniti Sunce i nastupa potpuna pomrčina. Potpuna pomrčina Sunca može se vidjeti samo u manjim dijelovima Zemlje u pojasu čija širina ne prelazi 270 km. U okolnim područjima vidi se djelomična pomrčina.

Zbog okretanja Zemlje, Mjesečeva sjena prelazi od zapada prema istoku brzinom od 1 km/s, pa potpuna pomrčina u nekoj točki Zemlje traje najviše 3 minute i 31 sekundu.

Stručnjaci upozoravaju da se pomrčina ne smije gledati bez zaštite te da obične tamne naočale i začađena stakla nisu garancija dovoljne sigurnosti. Za ovu priliku potrebno je nabaviti posebne naočale jer u protivnom duže gledanje u Sunce, pa čak i njegov manji dio može ozbiljno oštetiti vid.