POGLEDAJTE RADOVE

Naš fotograf u samom svjetskom vrhu

25.02.2015 u 15:27

Bionic
Reading

Zagrebački fotograf Nenad Martić postao je finalist jednog od najpoznatijih natjecanja svijeta Sony World Photography Awards koje je u utorak objavilo popis kandidata za prestižne nagrade u više kategorija

Fotografija kojom se kandidirao u kategoriji Enhanced, u kojoj se prijavljuju obrađene fotografije, snimljena je u prosincu 2014. u prostoru renoviranog francuskog paviljona s odobrenjem SC-a.

'Na fotografiji sam intervenirao tako da sam na haljini modela i na kišobranu montirao uzorak ljušture morskog ježinca te dodao okvir slike po čemu je dobila ime 'Framed', rekao je za tportal Martić.

Prije dvadesetak Martić je dobio mail kojim ga je WPO obavijestio da je njegova snimka ušla u najuži izbor od 10 fotografija od 78.694 koliko ih prijavljeno za kategoriju Open/Enhanced. Ukupno je ove godine za WPO prijavljeno 173.444 radova iz 171 zemlje.

Martićeva slika ušla je u drugi krug finalista koji se natječu za nagrade, a bit će objavljena u godišnjaku za 2015. te izložena na najvećoj svjetskoj izložbi te vrste u Londonu.

'Prošle godine također sam ušao u prvih 50, no zbog tehničkog propusta morao sam se povući', rekao je Martić.

Biografija

Nenad Martić, rođen je u Zagrebu gdje je diplomirao na odsjeku likovne umjetnosti Pedagoške akademije. Cijeli svoj profesionalni vijek bavi se ilustracijom i dizajnom. U novije vrijeme počinje se zanimati za fotografiju. 2013. se učlanjuje u Foto klub Zagreb. U 2014. je postavio prvu samostalnu izložbu u prostorijama kluba.

U protekle dvije godine dobio je niz zapaženih nagrada u zemlji i inozemstvu. Osim zlatne FIAP-ove medalje za fotografiju SIREN u Ljubljani, dobio je i zlatnu medalju u Vijetnamu za fotografiju BALLERINA.

Uvrštenje među finaliste natječaja WPO za 2015. smatra svojim najvećim uspjehom.

Hrvati ostvarili zapažen uspjeh na WPO-u

Hrvatska je na velikom natjecanju Sony World Photography Awards već upisala odlične rezultate. Prvo je 2012. Čakovčanin Petar Sabol alias Sharpeye postao finalist u kategoriji Nature & Wildlife, da bi 2013. Splićanin Nenad Šaljić pobijedio svojim crno-bijelim portretom švicarske planine Matterhorn.