'DOBRA' STARA VREMENA

Kako je izgledao život prije cjepiva?

20.02.2015 u 06:59

Bionic
Reading

Protivnici cijepljenja, čiji rastući broj širom svijeta za posljedicu ima niz epidemija bolesti koje su zahvaljujući dobroj procijepljenosti populacije smatrane gotovo nestalima, zagovaraju svijet u kojem nitko neće cijepiti svoju djecu. U njihovim umovima cjepiva su otrovna, opasna i mogu izazvati teške neurološke bolesti

Pritom, doduše, zaboravljaju da smo ne tako davno živjeli upravo u takvom svijetu i to iz vrlo jednostavnog razloga – cijepljenje kakvo danas poznajemo jednostavno nije postojalo. I stoga – pogledajmo kratko kako je izgledao život u Hrvatskoj, ali i u svijetu, bez cjepiva.

Iako protivnici cijepljenja ospice smatraju bezopasnom bolešću, treba ih podsjetiti da je u vrijeme prije cjepiva za ospice u SAD-u na stotine ljudi godišnje umiralo od komplikacija koje se vežu uz ovu bolest (kao što je encefalitis, upala moždanih stanica). Inače, encefalitis se javlja otprilike u jednom na 1000 slučajeva ospica, a svaki 3000. oboljeli od ospica umre od komplikacija. To danas možda ne zvuči zastrašujuće, ali valja znati da je prije početka masovnog cijepljenja gotovo svaka osoba u SAD-u bolovala od ospica. Uz to, oko pet posto djece s ospicama razvije upalu pluća, a ona se ni u današnje vrijeme nipošto ne može smatrati bezopasnom bolešću.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), u epidemiji rubeole 1964-1965. oboljelo je 12,5 milijuna Amerikanaca, od čega je umrlo 2000 beba, a zabilježeno je i 11.000 spontanih pobačaja. Usporedbe radi, u 2012. je, nakon cijepljenja populacije, u SAD-u zabilježeno ravno devet slučajeva rubeole. Ako se prisjetimo težih bolesti, poput difterije, nije zgorega podsjetiti da je od ove bolesti samo 1921. u SAD-u umrlo oko 15.000 ljudi. Nakon provedenog masovnog cijepljenja difterija je gotovo potpuno nestala te je od 2004. do danas u SAD-u zabilježen jedan jedini slučaj ove bolesti. Podsjetimo, difterija može uzrokovati neuritis i miokarditis, a u slučaju razvoja komplikacija smrtnost je od pet do 10 posto.



Kakva je bila situacija u Hrvatskoj prije provođenja programa masovnog cijepljenja stanovništva? Primjera radi, od difterije je u Hrvatskoj prije uvođenja cijepljenja godišnje umiralo stotinjak osoba, a od komplikacija povezanih s ospicama umrlo bi više desetaka djece godišnje. Od tetanusa je primjerice prije cijepljenja svake godine umiralo po više desetaka radno aktivnih osoba. Od hripavca i dječje paralize, bolesti koje su otad gotovo iskorijenjene upotrebom cjepiva, godišnje je također umiralo na desetke djece, a isto toliko ih je razvijalo trajnu invalidnost.

U pregledima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) možete vidjeti grafikone koji jasno pokazuju koliko je učinkovito cijepljenje iskorijenilo teške bolesti u Hrvatskoj. U još jednom pregledu predstavljene su sve nuspojave cijepljenja zabilježene u 2012, a koje pokazuju koliko su sigurna suvremena cjepiva.

Ovakvi podaci mogli bi se nabrajati do prekosutra, ali svi oni ukazuju samo na jedno: fantazija protivnika cijepljenja o svijetu u kojem se nitko ne cijepi nije samo neznalačka, nego i katastrofalno opasna.