PRODAJA MAGLE

Dječje ogrlice od jantara su beskorisne, a opasne!

18.02.2015 u 15:14

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme po forumima za majke u Hrvatskoj naveliko se reklamiraju jantarne ogrlice koje bebama navodno pomažu da im zubići izrastu bez uobičajenih muka, ali i bez klasičnih grizalica, krema, gelova i lijekova

'Naše dijete nosi ogrlicu još od trećeg mjeseca. Jako smo zadovoljni', piše jedna majka.

'Meni je kod jednog djeteta djelovala, a kod drugog ne, tako da to vjerojatno ovisi o djetetu', kaže druga.

Ima i roditelja koji pišu da im ogrlica ni na koji način ni kod kojeg djeteta nije pomogla pa sumnjaju da ima ikakve koristi od nje. No njihova rijetka skepsa očito prolazi nezapaženo jer se potom opet dalje nižu razna tumačenja i preporuke koje bi trebale osigurati i povećati učinkovitost jantara.

'Ne smije se prenositi s djeteta na dijete i navodno traje samo tri godine'! 'Pazite samo da se ogrlica ne nasljeđuje s djeteta na dijete i da se ne posuđuje... jer navodno zadržava vibre osobe koja ju je već nosila, a one mogu biti loše za nekog drugog', preporuke su koje očito ciljaju na one dubljeg džepa.

Za one slabijeg imovinskog statusa savjet je: 'Kad se kupi, dobije ili naslijedi, treba je ispirati hladnom vodom 10-15 minuta.'

Neki roditelji ogrlice kupuju internetom u homeopatskim i alternativnim ljekarnama u inozemstvu, a drugi po našim ljekarnama i trgovinama za 80, 100 pa i više kuna.

Teorije o mogućem djelovanju

Proizvođači ogrlice za zubiće reklamiraju i prodaju uz teorije prema kojima bi jantar mogao funkcionirati kao analgetik budući da sadrži sukcinsku kiselinu. Na temperaturi tijela u dodiru s vlagom kože ova bi se kiselina, tvrde alternativci, mogla apsorbirati i ulaziti u krvotok.

No takvo djelovanje do danas nije potvrđeno, baš kao ni pretpostavljeni mehanizam apsorpcije. Naime, jantar se otapa tek na 185°C, a u vodi je vrlo slabo topiv. Stoga uopće nije jasno kako bi se sukcinska kiselina mogla apsorbirati u krvotok djeteta čija je temperatura oko 37°C. Osim toga, sukcinska kiselina koristi se kao aditiv u hrani pa ne postoji razlog zbog kojeg ne bi bolje djelovala u obliku pilula ili suplementa. Konačno neke su studije pokazale da ova kiselina kod osjetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije pa se može postaviti pitanje koliko je i za koga zdrava čak i ako se otapa u znoju, što je vrlo malo vjerojatno.

Beskorisna, a opasna!

Što o učinkovitosti jantarnih ogrlica kažu znanstvena istraživanja? Na sreću odnedavno u Hrvatskoj postoji portal Dokazi u medicini na kojem se lako mogu postaviti pitanja i dobiti odgovori, odnosno pregledi rezultata ozbiljnih studija svih mogućih i nemogućih lijekova, pripravaka, nadrilijekova, terapija, narukvica, ogrlica, biljaka, eliksira...

Evo, dakle, što o ogrlici kaže ova korisna stranica:

'Mnogi roditelji djeci stavljaju ogrlice od jantara s uvjerenjem kako će to ublažiti djetetove bolove, slinjenje i nervozu zbog izbijanja zubića. Međutim, radi se o neutemeljenoj terapiji za koju nema nikakvih dokaza o učinkovitosti, a može biti opasna jer se ogrlicom dijete može udaviti ili se može ugušiti ako se ogrlica prekine i dijete udahne kuglice.

Nema nikakvih dokaza o učinkovitosti jantarnih ogrlica za ublažavanje simptoma povezanih s izbijanjem zubi u djece. Usprkos tome, radi se o raširenoj praksi. Istraživanje provedeno 2011. u Francuskoj proučilo je stavove roditelja koji svojoj djeci stavljaju oko vrata takve ogrlice. Većina roditelja rekla je da uz kupljenu ogrlicu nisu dobili nikakva upozorenja o štetnosti proizvoda. Iako su se roditelji većinom složili da je izbijanje zubića benigan problem, iskazali su strah od simptoma povezanih s izbijanjem zubi. Autori te studije pozivaju sve zdravstvene radnike koji rade s djecom da se angažiraju i zaustave oglašavanje i prodaju takvih proizvoda koji su neučinkoviti, a mogu izazvati smrt djece.'

Nažalost, kako ističu autori francuske studije, nije neuobičajeno da roditelji čak i nakon upozorenja stručnjaka da su ogrlice beskorisne, a opasne po život beba, nastavljaju vjerovati u njihove čudesne učinke. Stručnjaci pretpostavljaju da amajlija od jantara zbog sličnosti s nizom zubića ima neki antropološki placebo efekt. Na roditelje, naravno, ne na bebe!