CRVENI ALARM

Oluje već stigle, moguće pijavice i plimne poplave!

30.01.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Stranica Meteoalarm izdala je najviše, crveno upozorenje na olujne, pa i orkanske vjetrove za Dalmaciju, a oni su, prema informacijama dubrovačkih lovaca na oluje, već stigli u južne krajeve

Meteoalarm javlja da bi vjetrova opasnih za imovinu i živote moglo biti uz cijelu obalu, no najsnažniji će biti u Dalmaciji.

Stranica je za dubrovačku regiju izdala sljedeće upozorenje:

Puhat će jak i olujni južni vjetar, ponegdje s orkanskim udarima. Bit će visokih valova te je moguće plavljenje niske obale. Srednja brzina vjetra bit će veća od 65 km/h, a najjači udari veći od 95 km/h.

Bit će i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Moguće su i nagle promjene smjera vjetra te pojava pijavica! Količina oborine kretat će se od 40 do 55 mm, a vjerojatnost grmljavine je veća od 70 posto.

Isto upozorenje izdano je i za splitsku regiju.

Lovci na oluje već na terenu

Dubrovački lovci na oluje pripremili su fotoaparate i već sa svitanjem krenuli u potragu za senzacionalnim prizorima. Daniela Pavlinovića, člana udruge Stormchasers, jutros smo dobili upravo dok se spremao za izlazak.

'Jugo u Dubrovniku već puše brzinom od 21 metar u sekundi (76 km na sat) i stalno pojačava. Prijatelji me čekaju pred vratima. Odmah krećemo po fotografije', rekao je za tportal i obećao dobre snimke po kojima je već postao poznat u svijetu.

Najveći pad tlaka u više godina

Stranica Crometeo piše da je jaku promjenu vremena najavio još jučerašnji velik pad tlaka zraka.

'U Dalmaciji je u četvrtak do 16 sati tlak zraka u 24 sata pao za oko 10 milibara, a na sjevernom Jadranu za više od 15. Izraženi pad nastavit će se i sljedeća 24 sata. Tlak pada jer smo pali pod utjecaj prostrane i vrlo duboke ciklone, čiji se centar nalazi oko zapadne Norveške i Sjevernog mora... U središtu ove ciklone, koju je Crometeov tim nazvao Mirjana, tlak zraka past će ispod 970 milibara (hektopaskala), što je najniži tlak zraka zabilježen u Hrvatskoj posljednjih godina.

Ovako duboka i snažna ciklona donosi nam mjestimice obilnu kišu, pa i nevrijeme, a u planinama snijeg kojeg bi u noći na subotu nakratko moglo biti ponegdje čak i do obale. Ipak, najznačajnije obilježje ove ciklone neće biti ni snijeg ni pad temperature zraka, već opasni vjetrovi trećeg kvadranta na moru, koji će u kombinaciji s izraženom ciklonalnom plimom donijeti mnogo problema obali i otocima. Valovi i plima mogli bi stvarati štetu u nezaštićenim lukama, stoga je posljednji trenutak da vlasnici zaštite svoje brodice. U petak se očekuju veći poremećaji u pomorskom prometu', upozoravaju u Crometeu.

I više snijega

Prema DHMZ-u, na kopnu se danas očekuje još više snijega, osobito u gorju, a prema kraju dana i u nekim nizinama središnje Hrvatske, u kojoj će zapuhati sjeverni vjetar.