tvrdi stavovi

Don Stojić našao novog neprijatelja: Harryja Pottera!

26.01.2015 u 18:25

Bionic
Reading

Zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić u nedjelju se svojim poslovično tvrdim kršćanskim stavovima, kojima već dulje zauzima vrlo osebujno mjesto na hrvatskoj vjerskoj, obrazovnoj i medijskoj sceni, u još jednoj temi približio svojoj fundamentalističkoj braći, američkim evangeličkim protestantima

Svećeniku koji dokazano voli pronalaziti i razotkrivati neprijatelje kršćanstva i hrvatstva ovaj puta na udaru se našao junak iz suvremenih bajki za djecu, mladi čarobnjak Harry Potter.

Pottera su do sada progonili i istjerivali brojni vjerski zeloti. Knjige J. K. Rowling zabranjene su u školama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Mada su na popularnoj stranici Muslim Matters dobile pozitivnu ocjenu kao moralne bajke, neki imami objavili su online fetve protiv njih. Kritizirale su ih i pravoslavne crkve, osobito Grčka i Bugarska koje su ih proglasile demonskim i poganskim, no nedvojbeno najžešće osude doživjele su od američkih evangelika.

Nešto blaži prema Potteru bili su ruski pravoslavni učenjaci koji su procijenili da je nalik na likove iz ruskih i drugih svjetskih bajki ili mitova poput Ilijade (ili naših 'Priča iz davnine', op. a.) te katoličkih intelektualaca od kojih su neki čak priznali da promiče pozitivne etičke vrijednosti i ideju o borbi između dobra i zla u sličnom duhu kao 'Gospodar prstenova'.

Veći katolici od pape

Katolička crkva do danas nije zauzela neko službeno stajalište o Potteru, a papa Benedikt XVI. na knjige se osvrnuo samo u privatnoj prepisci s njemačkom kritičarkom, sociologinjom Gabriele Kuby, koja mu je 2003., dok je još bio kardinal, poslala pismo i svoju knjigu 'Harry Potter: Dobro ili zlo'.

Mnogi kršćanski autori na kršćanskim mrežnim stranicama i blogovima izražavaju sumnje da je Ratzinger pročitao ikoji od nastavaka Pottera ili čak Kubynu knjigu kada joj je odgovorio: 'Dobro je da prosvjetljujete ljude o Harryju Potteru, budući da su to suptilna zavođenja koja djeluju neprimijećeno i tako duboko izokreću kršćanstvo u duši prije nego što pravilno odraste.'

No zanimljivo je da je u odgovoru na pitanje hrvatskog vjernika treba li sa svoje police očistiti Pottera, u rubrici 'Pitajte kapelana', don Stojić jučer predstavio upravo 10 argumenata Kuby koja svakako spada među najradikalnije kritičare bajki o malom čarobnjaku u katoličkim redovima.

Prema Kubinih '10 zapovjedi' (argumenata protiv Pottera) knjige J. K. Rowling su dugoročan projekt, korporativno i medijsko pranje mozga, usmjereno na promjenu kulture koje u 'mlađim generacijama uništava zadršku prema magiji i okultnom' pa tako 'u društvo ponovno ulaze snage koje je kršćanstvo nadvladalo'.

Mladi čarobnjak je samo prividno pozitivan lik dok zapravo na suptilan način relativizira moral. Hogwarts je zatvoreni svijet nasilja i horora, proklinjanja i čaranja, rasističke ideologije, krvnih žrtava, odvratnosti i opsjednuća, a u knjigama J. K. Rowling se ljudski svijet degradira, dok se 'slavi svijet vještica i čarobnjaka'.

Prema Kuby, kroz knjige o Potteru vjera u Boga koji ljubi sustavno se potkopava, čak i uništava i ismijava, pa ona smatra da se njihovo eventualno uvođenje u škole ne bi nikako smjelo tolerirati.

U svojem odgovoru Stojić sljedbenika (najvjerojatnije punoljetnog studenta koji mu se utekao u nedoumici što je 'košer', a što ne) upozorava da su knjige za djecu o malom čarobnjaku najopasnije upravo za djecu. Iako smatra da pravi vjernik ima zaštitu Boga tako da Potter bi smio imati toliku moć da mu može ozbiljno nauditi, uvjeren je da je 'bolje ne imati s njima posla ako nema prave potrebe ili koristi od korištenja takvih knjiga ili drugih materijala, pogotovo ako dolazi i do nemira savjesti'.

Drugim riječima, ako niste načisto trebate li baciti Pottera u smeće ili ne, svakako ga bacite jer 'sve što nije iz uvjerenja, grijeh je', zaključuje don Stojić.

Tko je Gabriele Kuby koju navodi Stojić?

Sociologinju Kuby, koju don Stojić citira, mnogi smatraju jednom od radikalnijih katoličkih aktivistkinja u borbi protiv seksualne revolucije te spolne i rodne jednakosti. Borci za ljudska prava smatraju je promotoricom muške supremacije i homofobinjom. Primjerice Kuby vjeruje da su muškarac i žena genetski i hormonalno u samoj biti različiti. Uvjerena je da je program spolnog odgoja dio procesa spolnog izjednačavanja, odnosno da se kroz njega provodi nametanje nove ideologije i kulturnog programiranja. U knjizi 'Nova ideologija seksualnosti' ona tvrdi da su rodna ideologija, seksualizacija djece i promicanje homoseksualnosti projekti Ujedinjenih naroda i Europske unije te da je krajnji cilj spolnog odgoja deregulacija seksualnih normi čovječanstva i zamagljivanje razlike između dobra i zla.

Tijekom gostovanja u Zagrebu Kuby je 2013., kao i Judith Reisman par mjeseci prije nje, Hrvate u intervjuu upozorila na 'prikrivene opasnosti' spolnog odgoja.

'Obrazovni sustav samo je prvi od dva dijela tog sveobuhvatnog napada - drugi je deregulacija seksualnih normi čovječanstva. 'Sve vam je dopušteno, ne postoji dobro i zlo' glavna je ideologija tog projekta', izjavila je Kuby za jedan naš portal.